Частично бедствено положение във Враца и квартал Бистрец обяви кметът на общината Калин Каменов заради поройните дъждове, които наводниха участъци от основни булеварди и повредиха улици, съобщиха от общинския пресцентър.

По данни на общината през последното денонощие в града са паднали повече от 80 литра на квадратен метър. Спряно е движението по бул. "В. Кънчов", където има наводнени участъци. На място работят екипи на пожарната и общинското предприятие "БКС", които отводняват критичните места.

Обилните дъждове нанесоха щети по улиците на квартал Бистрец, където аварийните екипи със специализирана техника работят по разчистването. Затруднено е движението към пещерата Леденика. Река Лева, която преминава през Враца, е придошла, но остава в коритото си.

Продължава постоянното наблюдение на нивата на язовирите. Дъжд продължава да вали с различна интензивност и кратки прекъсвания в града.

Проходът Петрохан в Стара планина, който е най-прекият път от София до Монтана, Видин, Лом и Берковица, ще остане затворен най-вероятно до понеделник, съобщи за БТА дежурният в Областното пътно управление в Монтана.

През нощта в планината е валял проливен дъжд и е духал силен вятър. Стичащата се вода е донесла кал и камъни върху шосето, а вятърът е откъснал клони от дърветата над него. Движението по пътя, което в почивните дни е много интензивно заради прибиращи се от София за уикенда хора, е било затруднено и от гъста мъгла в някои участъци.

Заради това в 7: 30 тази сутрин от пътното управление в Монтана са решили шосето да бъде временно затворено за почистване. В момента в прохода работят фадроми и багери. За пътуване може да бъдат използвани обходни маршрути, основният от които е пътят София-Ботевград-Враца-Монтана-Видин, уточниха от Областното пътно управление в Монтана.