В Община Враца не е постъпвало официално намерение за преработка на пластмаса. Това каза пред bTV кметът на града - Калин Каменов, във връзка с проверяваната от ДАНС и екоинспекцията площадка, на която се съхраняват над 50 тона излезли от употреба консумативи за принтери, представляващи неопасен отпадък.

"Във Враца няма да позволим складирането на отпадъци, нито тяхното горене, нито пък депониране на нашето сметище. На този етап притеснителното е, че има идея за преработка на тази пластмаса без термично обработване, което обаче по никакъв начин не е нито входирано в общината, нито е съгласувано с Регионалната инспекция по околната среда. Няма как да се коментира тема, при положение, че все още няма проект и няма внесени документи за каквото и да било официално намерение в Община Враца", коментира Каменов.

По-рано през деня собственикът на площадката - Илиян Ангелов, беше категоричен в ефира на "Тази неделя", че собствениците на боклука възнамеряват да го преработват и че складираната суровина е предназначена за производство на продукти с добавена стойност.

"Тук е спорно това дали е боклук или е суровина за производство. Собствениците на стоката заявиха, че ще си понесат каквито и да било санкции наложени, ако имат някаква вина", каза Ангелов.

Заради това, че теренът му няма лиценз, той ще бъде глобен със 7 хил. лева.

Междувременно вчера полицията е влязла и в склад за отпадъци в град Мизия. Тепърва ще стане ясно дали това е свързано с проверките около българската следа с италианския боклук, за които предупреди премиерът Борисов.