Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев дарява лекарства и 5000 теста за COVID-19 за диагностициране и лечение на заразените у нас. Това съобщи на брифинг шефът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Бизнесменът в момента се лекува в столичната болница "Софиямед", след като даде положителна проба за коронавирус след работно пътуване във Франция. Домусчиев, който се лекува с препарат на хининова основа, е обещал дарение от лекарството за страната.

"От една седмица се водят разговори с фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства за намирането на хининовия препарат, с който китайските лекари лекуват коронавирус. Той се произвежда в Европа само във Франция - около 1 млн. дози месечно. При това търсене ще има затруднения, но ние имаме и резерви. Упълномощен съм от г-н Домусчиев да кажа, че всичките налични лекарства, които неговите подчинени са намерили, са изкупени от него и ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването. А парите за тестовете вече са преведени. Отправям благодарност за всичко това", допълни проф. Мутафчийски.