Стотици шофьори на тирове са блокирани на граничния пункт "Кулата - Промахон" заради бавната обработка на товарите от екипите на Агенция "Митници". За това алармираха международни превозвачи, които чакат повече от 12 часа да влязат или да излязат от страната.

Близо 8 километра е опашката от чакащи товарни камиони на граничен пункт "Кулата - Промахон" на българска територия. Тя стига до с. Марикостино, предаде БНТ.

Някои от шофьорите заплашиха, че ще блокират границата, ако проблемът с преминаването не бъде решен.

От Гранична полиция обясниха, че задръстването се дължи на проверки от Агенция "Митници" и че няма проблем в техните информационни системи за проверка на гражданите, преминаващи през границата.

От Агенция "Митници" пък обясниха задръстването с ремонтите, които се извършват от другата страна на граничния пункт на гръцка територия и с интензивния петъчен трафик. От там допълниха, че спрямо юни миналата година трафикът на ТИР-ове през "Кулата" се е увеличил с 10%. Проблем с преминаването има предимно на ТИР-ове, а леките коли минават много бързо и се налага да чакат по няколко минути.

Проверката на тежкотоварни автомобили трае няколко минути. Работят три трасета с три кантара, добавиха от институцията и уточниха, че границата е вътрешна за ЕС и единствената процедура при преминаването на тежкотоварни автомобили е измерването на теглото.

Според превозвачите обаче един камион се обработва средно за осем минути.

"Това е недопустимо в най-натоварения сезон за търговия със земеделски стоки, които се развалят бързо. Агенция "Митници" да командирова екипи от други гранични пунктове, които не познават спецификата на работа на "Кулата", коментираха превозвачи.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обясни, че ще бъде осигурено допълнително трасе за изход от страната, за да може да се облекчи трафикът. Той се е разпоредил на граничния пункт да бъде осигурена линейка и вода за шофьорите, тъй като температурата е от около 30 градуса. .

От МВР съветват шофьорите да преминават през други гранични пунктове, тъй като ремонтите ще продължат още месец.