Католическата църква в България и президента Румен Радев направиха коментари по темата за предстоящите парламентарни избори, насрочени от държавния глава за четвърти април, на който тази година се пада и католическия Великден.

"Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме или да участваме в тях. Католиците винаги са били активни граждани и се надяват на добър диалог и взаимно сътрудничество с всички институции в България". Така говорителката на междуритуалната епископска конференция на Католическата църква в България Ива Михайлова коментира пред журналисти определената дата за парламентарни избори - 4 април, когато е католическият Великден.

"Църквата и държавата действат на два различни плана. Църквата не се бърка в делата на държавата и държавата не се бърка в делата на църквата", посочи тя. По думите на Михайлова всеки католик може да изрази своята позиция, но това не е позиция на Католическата църква в България.

По покана на Католическата църква в България и по установена вече традиция президентът Румен Радев присъства в Римокатолическата катедрала "Св.Йосиф" в София на светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев, назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата.

"Партиите нямат основания за претенции по отношение на датата на вота", заяви пред медиите президентът Румен Радев и припомни, че става дума за редовни избори.

"Да си пожелаем 4 април да бъде Великден за католици и арменци, но да е Великден и за възкръсващата демократична България", посочи Радев и заяви, че по негово мнение най-добрата дата за избори е била през септември, след като като през юли властта изчерпа търпението и хората масово поискаха нейната оставка.

"Последните месеци отнеха живота на хиляди българи, защото правителството не подготви страната за втората вълна на пандемията", посочи държавният глава и допълни, че през тези месеци били източени милиарди от държавния бюджет. Според него тези загуби е можело да бъдат предотвратени, ако изборите бяха навреме.

"Сега въпросът вече не е толкова кога, а как ще се проведат изборите. Управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес. Затова всички ние трябва да бдим за спазването на закона", заяви президентът.