КАТ очаква днес в София да се приберат 55-56 хиляди автомобила, обяви на брифинг началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Любомир Костадинов. Той направи сравнение - по време на извънредното положение от столицата са излизали около 20 000 коли на уикенд.

В следобедните часове има засилен трафик към столицата най-вече от магистрала "Тракия", но тапи и тежки задръствания не се наблюдават, уточни той.

По думите му предприетите мерки са такива, каквито са винаги около празници, когато се очаква засилен трафик.

"Имаме разположение екипи, които следят за спазване на Закона за движение по пътищата, агресивното каране на водачите, скоростния режим, както и спирането в аварийните ленти. От 22 май до момента са регистрирани 62 пътнотранспортни произшествия с материални щети, три са с леко пострадали - двама мотористи и на паркинг една жена е леко бутната. Имаме съставени около 759 документа за трите дни. Отнети са 39 свидетелства за регистрация на моторни превозни средства и 38 свидетелства за правоуправление", уточни полицейският началник.

Той уточни, че КАТ е установил и 15 шофьори, карали след употреба на алкохол, като при 9 от тях пробите са с над 1.2 промила. А от 23 май досега камерите на КАТ в София са заснели около 400 случая на шофиране с превишена скорост.

"В сряда е засечен шофьор карал с около 170 километра в час по Околовръстното шосе на София", отбеляза Костадинов.

Засечени са и 29 души без застраховка Гражданска отговорност", но някои от тези водачи са допуснали небрежност, уточни комисарят.