Това заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, цитиран от в. "24 часа". Участието в картел е престъпление, което се преследва по общия ред в повече от половината страни - членки на ЕС. Сред тях са Австрия, Великобритания, Унгария, Гърция, Румъния, Италия и Франция. Затвор за картел има и в САЩ, Канада и Япония, припомни шефът на КЗК.

Шефовете на компании, които са участвали в картели, трябва да носят наказателна отговорност и глоби за милиони, предложи Николов.

„Струва ми се, че е дошло времето не само да твърдим, че борбата с картелите е основна задача на КЗК, а на цялото общество, като стартираме една дискусия относно евентуалното ангажиране на наказателна отговорност на представителите на компании участници в картелни споразумения. Така както е в почти цяла Европа. Във Франция от 53-та година има наказателна отговорност за участниците в картелните споразумения”, заяви шефът на антимонополната комисия.
 
Според Николов на този етап картел в сектора „енергетика" е немислим. Отдавна наблюдаваме ЕРП-тата, независимо че комисията няма кой знае какви права. Не мога да кажа дали има или няма картел, а само това, че той е немислим, поясни той. Николов поясни, че картел има там, където има конкуренция, а такава няма при цените на тока.

Антимонополната комисия продължава разследването си ограничават ли енергодружествата ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN потребители в правото им свободно да си купуват ток от други търговци на пазара. Николов е категоричен, че трите ЕРП-та със сигурност не може да бъдат обвинени в картел с цените на тока, защото тарифите им се определят от държавния енергиен регулатор.