Карнавалният фестивал "Фършанги" започна днес в центъра на врачанското село Бърдарски геран. Празникът е родният еквивалент на карнавалите по света, като тези във Венеция и Рио де Жанейро. За католиците в селото това са дни на закачки, пъстрота на костюми и смяна на роли - мъжът взема ролята на жена, а жената - на мъж.

Фестивалът събира банатски българи и техни приятели от близо и далеч.

Още снимки от празника вижте тук>>

Той се провежда винаги в последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда, когато за католиците започва постът, обясни кметът на Бърдарски геран Татяна Софранова пред БТА.

По думите й в православния календар тези дни отговарят на празника "Заговезни".

След официалното откриване и закачливата песен, изпята от местни самодейци, с хоро и предвождани от духова музика маскирани и немаскирани хора стигнаха до музея, където бе пресъздаден обичая "Бърборене". Всеки желаещ трябваше да извади паричка, използвайки само езика си, от паничка с вода и трици. Вярва се, че успелите ще бъдат здрави цялата година.

Гостите на "Фършанги" ще станат свидетели на обичая по убиване на прасе, но пак наужким, както е и всичко в тези дни.

Снимка: БТА

Съвсем реален обаче е занаятчийският базар в центъра, на който се предлагат традиционни деликатеси от банатската кухня, сувенири и занаятчийски изделия.

Снимка: БТА

За първи път празникът ще е в два дни, като през утрешния майстори на месото ще покажат какво могат и каква е тайната на най-вкусната банатска "колбась", обясни един от основните организатори, председателят на читалището Ирина Босилкова.

Снимка: БТА