На 2 май при операция "Митница" бяха арестувани 32 митничари, като впоследствие обвинения бяха повдигнати на 8 от тях. Открити бяха около 20 000 лева, събрани от подкупи, като част от парите били укривани под дюшеци.

На 5 май Хасковският окръжен съд остави в ареста четирима от тях  - Стефан Костадинов, Георги Златанов, Никола Трифонов и Пламен Дренски. Под „домашен арест” бяха пуснати Атанас Курдов, Димитър Димитров и Милко Христов. Николай Колев пък бе освободен срещу парична гаранция от 5000 лева.

Днес апелативните съдии постановиха, че Хасковският съд правилно е преценил, да наложи такива мерки за неотклонение. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават извода, че именно тези митничари са извършили деянията, в които са обвинени, мотивириха се магистратите. Те прецениха, че "начинът, по който е била изградена престъпната схема и разпределянето на исканите и получавани дарове, както и служебното положение, което заема всеки от тях в йерархията на митниците, би позволило да въздействат върху свидетелите и доказателствата по делото".
Магистратите уточниха, че причината трима да бъдат пуснати под домашен арест са представени документи за заболявания на всеки един от тях.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.
По искане на самите митничари те не се явиха в съда.

По-рано днес шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов коментира пред bTV ареста на подчинените си. "Надявам се всички задържани "да се удавят", каза той в отговор на разказан от водещите виц, че митничарите се давят, защото плуват, загребвайки.

Танов призна, че не е изненадан от размера на подкупите от по няколко хиляди лева дневно, като се има предвид, че става дума за митницата на Капитан Андреево. Той обаче бе категоричен, че лично няма никаква вина за корупцията в системата и обяви, че за три години е освободил 1114 служители, голяма част от които "плували, загребвайки".

Танов добави, че самото уволнение на митничарите е много трудно, защото законът е така написан, че те могат да бъдат отстранени едва след като съдът докаже, че са нарушили закона. Много често агенцията изплаща заплатите за няколко години на митничари, които съдът възстановява на работа, след като са били освободени по недоказани обвинения в корупция.

Ваньо Танов коментира още, че намира за напълно нормално това, че не е бил уведомен от МВР за операцията срещу митничарите. "В това няма нищо странно. Като дългогодишен оперативен работник смятам, че това е правилен подход. Всеки административен ръководител би се опитал да противодейства, за да избегне скандал”, каза той.