Двамата пациенти, страдащи от множествена склероза и миелоидна левкемия, са били оправдани на първа инстанция, но на втора са получили присъди, макар и условни. Те и бившият депутат Велизар Енчев дадоха пресконференция в БТА.

Маслото от канабис помага на редица тежки заболявания, каза той, изреждайки множество държави, в които е разрешена употребата на коноп за медицински цели.

"През 2016 година зададох въпрос на тогавашния министър на здравеопазването Петър Москов, свързан с употребата на марихуана и нейните деривати за медицински цели, но тази тема има минимална политическа подкрепа", добави Енчев.

По думите му фармацевтични компании имат много силно лоби, което е против легализирането на производството на продукти на основата на канабис.

"Ако се легализира това производство, за някои от тези производители печалбите драстично ще намалеят", подчерта той.

На 20 април, от 16 до 20 часа, пред парламента ще се проведе протест с искане за пълно декриминализиране на марихуаната, за да не бъдат арестувани и съдени млади хора, хванати с по една цигара.

На 19 май пък ще се състои марш Свобода на конопа пред няколко министерства, който ще завърши с концерт на известни изпълнители.

Очаквайте в следващите дни в Дир.бг интервю с един от организаторите на марша от Българско либертарианско общество, както и историята на млад мъж, болен от множествена склероза, срещу когото също е заведено дело заради притежание на канабис.