Под мотото "Къмпинг под прозорците на властта", близо 200 души протестираха срещу забрана за къмпингуване пред сградите на Министерски съвет и президентската администрация, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Пред сградата на Министерски съвет се събраха около 20 души, които пееха песни и свиреха на музикални инструменти. Пред сградата на президентската администрация имаше над 200 души.

Протестиращите отново разпънаха палатки. В района имаше засилено полицейско присъствие, а движението се регулираше.

На 1 март със 106 гласа "за" депутатите гласуваха на второ четене спорните промени в Закона за Черноморското крайбрежие, с които забраниха къмпингуването и паркирането на автомобили на крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м. "Против" промените гласуваха 9 народни представители, а 7 се въздържаха.

Чл. 23а от законопроекта предвижда за нарушаване на изискванията на новоприетите изисквания, физическите лица да се наказват с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв., а едноличните търговци и на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. за всяко нарушение, ако не подлежат на по-тежко наказание.

Народните представители приеха и предложението думата "пренощуване" да отпадне. Парламентът забрани да се извършва всякаква стопанска дейност в местностите Иракли, Карадере и Корал. Дебатите в залата на парламента бяха придружени от протест пред сградата на НС.

По разпореждане на министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов депутати от партията ще внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие.

Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Текстовете ще бъдат разработени в най-кратки срокове и ще бъдат внесени в деловодството на парламента в сряда, 16 март.

Така на практика в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30.12.2015 г.