Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.

Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните направления: автомагистралите; с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по пътя Ребърково - Своге - София; етапна връзка на лот 2 на АМ "Струма" при Благоевград - ГКПП "Кулата"; пътя в."Коритна" - Велико Търново - Шумен; пътя Русе - Велико Търново; пътя ГКПП "Калотина" - София; Варна - Бургас; Околовръстен път на град София; Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари /ADR/.

За улеснение на трафика през Владая - по път /Е-79/, от 10.00 до 20.00 часа ще има две ленти за прибиращите се към София. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

От 14.00 до 20.00 часа на АМ "Люлин", в участъка от км 9+350 до км 10+875, ще има две ленти за движение в посока София и една за Перник. Целта е улеснение на трафика и повишаване на безопасността на движение в района на активизиралия се свлачищен процес при км 9+600 на магистралата.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и стриктно да спазват поставената сигнализация и въведеното ограничение на скоростта от 50 км/ч. Алтернативният маршрут за тежкотоварни автомобили до 12 тона е от пътен възел Драгичево - Владая - София и обратно, а за леки автомобили по пътя Перник - Мало Бучино - Суходол и обратно.