Темата за борбата с корупцията се оказва сериозната тема на политическата битка, каза пред БНР Калин Славов - изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници".

КСНС сякаш се появи малко неочаквано в рамките на тази тема, изказа мнение той и припомни, че идеята на този съвет е да бъде форма на координирана държавна реакция в ситуации, свързани с националната сигурност.

Президентът мотивира заседанието с факта, че според него има изключително дълбока криза на доверие към държавността, което може да доведе до криза, прерастваща в заплаха за националната сигурност. Според Славов обаче това е предлог, за да се случи една политическа битка, която има своето начало назад във времето.

"Ако президентът на територията на Консултативния съвет иска "да даде сражение", от друга страна управляващите също са в много добри позиции на този съвет. Не бих очаквал подобни действия, каквото се случи на предходен съвет - да бъде бойкотиран. В добра позиция са, защото те имат какво да кажат. Политическите действия, тези на управляващите са налице. От формална гледна точка те сякаш успяват да сложат рамка на проблема и от тук нататък трябва да се очакват действията на институциите. Това е големият въпрос - очакваме ли институциите да бъдат ефективни или не", коментира Калин Славов.

Той бе категоричен, че европейският мониторингов механизъм върху страната ни е изцяло политически инструмент. По думите му и двете страни в него имат полза от това той да престане да бъде използван.

Според него "Апартаментгейт" се е превърнал в скандал до голяма степен заради ценностна система.

"Появи се скандал през един фетиш за българина - апартаментът. Корупцията беше преведена на езика, който гражданинът разбира и който в рамките на неговата ценностна система е измерителят за успех или неуспех - наличието или отсъствието на апартамент", коментира той.

Славов изброи случаи на разпределение на големи суми, без това да става прозрачно и без от това да е последвал скандал.

Принципните проблеми обаче остават, заяви той и добави: "Големият проблем е, че олигархията, българският бизнес в тази му част, която е свързана с разпределението на публични средства, в момента се чувства уютно. Няма напрежение между властимащи и бизнес".

Калин Славов очаква следващото поле, на което да се разразят сериозни скандали, да бъде лобисткото законодателство.

"Законодателство на парче, законодателство за конкретни случаи, законодателство дори за конкретни личности. Това само по себе си взривява цялата правна система. Започваме да живеем в държава, в която правото съществува само номинално", каза още Славов.

Той е категоричен, че е необходимо антилобистко законодателство час по-скоро.

Славов добави още, че в правната комисия вече няма достатъчно юристи, което говори за отношението на управляващите към законодателния процес и ролята на парламента.