"Нямаме никакви съмнение, че детето е жертва. Все пак говорим за 16-годишно момче. Травмата му ще остане за цял живот без да бъде мачкан информационно. Родителите му са изключително силни хора и реакцията им е била наистина адекватна. Хората на ИДИЛ успяват доста умело да промият мозъка на човек. По света има практика да се създават антитерористични центрове. Идеята е да предотвратят подобни атаки". Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

По думите му спирането на комуникацията с останалите, е един от признаците за екстремистки действия.

Не трябва унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете, а това се случва в момента, заяви той.

"Не знам начина, по който е изтекла информация за личните данни на детето и семейството му, но нямам никакви съмнения, че детето е жертвата, то е на 16 години, каза Георгиев. Той определи като безобразие показването от медиите на снимки на детето и семейството му и заяви, че не трябва унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете, а това се случва в момента.

По повод заявката на вътрешният министър Младен Маринов за създаване на антитерористичните центрове, Георгиев каза, че такива има в Щатите и в Европа, и те дават резултати.

"Спирането на комуникацията е един от първите признаци за заявка за екстремистки действия. Криминалните психолози от ФБР говорят за така наречената "смъртоносна триада".

Първият елемент е отчуждението от семейната среда, от приятелския кръг, втората фаза е така наречената проекция на бъдещия си живот свързани с лидера на престъпната група, а трета - рационализация - извършването на терористични действия с помощта на волята свише. Този сигнал е бил изключително важен, изключително добра и правилна реакцията на родителите, как е отработен, това е друг въпрос, защо се е стигнало до изтичане на информация, колегите трябва да проверят", допълни още бившият главен секретар на МВР.

Той заяви, че това ще остане травма за цял живот за детето и трябва да се направи всичко да го преодолее, без да бъде мачкан информационно.

Според него България е застрашена от терористични атаки също толкова, колкото и другите страни.