Не смятам, че филмът "Следеният човек" ще обърне общественото мнение и целокупният български народ ще се плесне по челото и ще каже - Да, бе! Какъв Кеворк Кеворкян, какви ченгета, каква Държавна сигурност, дайте да гледаме напред и да си простим, да се разберем кое от миналото ни е зло и кое е добро.

Това няма да се случи. Но този филм може да събуди в по-активната част от населението желанието да настояват да не се забравят тези моменти от историята на България". Това казва режисьорът Димитър Коцев-Шошо по повод първия му документален филм "Следеният човек" посветен на Веселин Бранев - човек преследван от репресивния апарат на тоталитарната власт преди 1989-а.

Разговорът с Димитър Коцев е в контекста и на хибридната война на Русия със света, чрез дезинформация, корупция, инициативи за дестабилизация на демократични държави и други дейности типични за тоталитарните режими. Режими, в които правата на човека са потъпквани, международните договори се нарушават и се води агресивна война с помощта на масова вътрешна и външна дезинформационна кампания. И то във време, в което в диктаторската държава управлявана от бивши кадри на аналога на българската "Държавна сигурност" - КГБ е възможно да се появи сериал, който да буквално да открадне лицата на едни от най-популярните актьори в света като Киану Рийвс, Джейсън Стейтъм и Робърт Патисън и да се създаде сериал от това, чрез технологията deepfake.

Чуйте разговора с Димитър Коцев-Шошо в новия епизод на подкаста "Trendy"

В него става дума и за новото изследване на института "Отворено общество-София", според което България e последна сред страните членки на ЕС в класацията на Индекса на медийната грамотност за 2022 г. Проблемът от това е, че хората в България са в най-голяма степен в ЕС податливи на фалшиви новини, дезинформация, манипулации, пропаганда и лъжи.

"Всяка капка е важна. Всяко казване на истината е важно. Важен е всеки разговор, в който успеем да убедим човек до себе си, че има смисъл да се разсъждава, а не само да се приемат наготово пропагандни опорни точки и глупости", казва Димитър Коцев-Шошо.

Повече от него - в специалното му интервю с Impressio.

Прожекциите на филма "Следеният човек" са на фестивала Cinelibri. Премиерата е на 13 октомври 2022 в кино Люмиер в София.

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic