На изборите за Европейски парламент днес, можем да гласуваме и машинно. Как става това? Споделяме ви личен опит от първо лице.

Преди всичко е интересно, че машините не са разположени в самостоятелна стая. За да упражним правото си на вот през машина, трябва да кажем това на хората в комисията. След като открият името ни в списъка, човек от комисията, подава карта с чип, която се поставя в машината. Тя се пъха с чипа напред, защото така се чете от машината. Когато картата бъде поставена, на машината излиза меню, което показва, че гласуваме за Европейски избори 2019.

След това излиза списък с подредбата на участниците в изборите като партии и коалиции, а в горния десен ъгъл са квадратчета с номера, от които можем да изберем, ако искаме да гласувате и с преференции.

Когато маркираме номера на партията или коалицията на избора ни, се отваря нова страница, на която виждаме какъв избор сме направили и системата пита дали искаме да потвърдите. Това е направено с цел да можем да се върнем в основната страница с партиите и коалициите, ако сме натиснали грешно.

Ако всичко при избора е нормално, натискаме "потвърди", а машината дава разпечатка, на която пише името на партията или коалицията, която сме избрали.

След това сгъваме разпечатката на две, за да пуснем листчето в кутия. Гласуването при машините се пуска в отделна кутия от тази, в която хората пускат гласа си, ако са използвали стандартните бюлетини.

Интересно е това, че гласоподавателите имаха нагласата, че машините също ще бъдат поставени в тъмна стая, но то това не е така. Намерено им е място някъде в стаята, а около екрана има отворени два сгъваеми капака, които прикриват ръцете, но нищо повече.

Иначе към момента са отменили машинното гласуване на някои места в страната. Причината - проблеми с техниката за упражняване правото на глас. По непотвърдена информация са направени опити и за манипулации.

В Кърджали и Перник две от машините не са заработили. В други три секции е имало забавяне, но в крайна сметка избирателите са получили възможността да пуснат електронна бюлетина.