Служители на НСО извеждат майките на деца с увреждания и лидерa на "Изправи се.бг" Мая Манолова принудително от сградата на парламента, където те се барикадираха днес с искане за оставка на правителството. Видеото от ситуацията отвътре бе пуснато в официалния профил на "Изправи се.бг" в социалната мрежа.

На кадрите се вижда как служители на НСО убеждават майките, а след това започват да ги дърпат. Те са легнали на земята, долепили са се до стената и са се обхванали с ръце, за да не могат да бъдат поместени от земята.

Чуват се техните викове: "Не ви е срам", "В каква държава живеем". Чуват се писъци. На гледката присъства и детето с увреждане Весо, във видеото се чува, че той е направил криза заради агресията. Заради това по-късно бе извикана линейка.

Снимка: Булфото

Протестът и акцията на майките и на Манолова започна преди Комисията по енергетика в парламента, на която те не бяха допуснати.

Заради това те се барикадираха във фоайето на сградата на парламента, където останаха до 18 часа, когато влеза НСО. Всички бяха изведени навън, изнесени за краката и ръцете.

От "Изправи се.бг" съобщават, че журналистите са били изведени преди акцията на НСО, а вратата затворена. 

"Кадрите са от нашите собствени телефони, а едното от видеата вече е публично достъпно на Фейсбук страницата на майката на момчето с увреждания - Димитрина Русева, заснето с нейния телефон, докато останалите хора във фоайето бяха обект на произвол и физическо насилие от страна на служителите на НСО.

Това са авторски видео материали на участниците в събитието днес и представят документална и автентична гледна точка, за това, което се случи в Народното събрание, следствие на заповед на председателя му Цвета Караянчева и във време, в което медии не присъстваха на събитието.

Подчертаваме, че за употребената сила ще потърсим правата си по закон.

От екипа на "Изправи се.БГ" потърпевшите са експерти, в това число и председателя на Гражданската платформа Мая Манолова, която добре се вижда на видеото", обясняват подробно от платформата на Манолова.