Точно в 18.15 НСО изведе от парламента майките на деца с увреждания, които по-рано днес се барикадираха в парламента с искане за оставка на правителството. 

Те обявиха, че няма да излязат, докато оставката не е факт. След това отвътре майките, начело с Вера Иванова, повикаха подкрепления на живо във видеа, пуснати в профила на "Системата ни убива". Около 17.30 пред сградата започнаха да се събират хора, представиители на майките, както и на Отровното трио. 

Джипът на НСО спря пред гаража на сградата в 18 часа. Минути след това майките бяха изнесени за ръцете и краката, а Вера Иванов обяви: "Ритаха ни и ни блъскаха". 

Докато изнасяха майките, протестиращите пред сградата ги целиха с бутилки и яйца, а полицаите се пазеха с легенчето, което се намира при скенера на НСО-то на входа на сградата на парламента, където се поставят металните вещи на депутатите и журналистите.

Пред сградата дойде и линейка, която да прегледа 25-годишният Христо, момчето с увреждане, което също бе с майките в знак на протест. Момчето е получило криза, затова на място бе извикана линейка.

Мая Манолова обясни, че момчето е обезводнено, тъй като в парламента са го държали без вода и тоалетна.

"Детето направи страшна криза, когато видя насилието върху хората, които бяха натръшкани на земята, те ги ритаха и пищяха. Казаха, че имат право да приложат сила и го направиха. И не мога да се обадя на 112, защото ни заглушиха телефоните вътре. След 10 мин. викнаха линейка", каза тя.

 Информациите, разпространявани в новинарски онлайн издания, че "полицаи са извеждали насила протестиращи от Народното събрание", категорично не отговарят на истината, обявиха впоследствие от пресцентъра на МВР.

"Полицейските служители нямат законови правомощия за осигуряване или възстановяване на обществения ред на територията на сградите на Народното събрание, чиято охрана е изцяло в компетенциите на Националната служба за охрана. В компетенциите на служителите на МВР е гарантирането на обществения ред във външния периметър на сградите на Народното събрание. В този смисъл извън техните правомощия е осъществяване на каквито и да е действия по извеждането на граждани от вътрешността на сградите на българския парламент", се казва в съобщението.

От НСО пък подчертаха, че няма да допуснат да бъдат употребявани за политически цели.

"На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект - сграда на Народното събрание", заявиха от службата.