Ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции в Северна Македония и липса на сигнал, че българите скоро ще намерят своето място в македонската конституция - така вицепрезидентът Илияна Йтова и служебният министър на външните работи разчетоха събитията в югозападната ни съседка от последните дни.

Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония вчера излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център "Иван Михайлов" в Битоля. Същевременно, Централният регистър в Северна Македония съобщи, че е приел решение, с което искането за съгласуване на името от страна на сдружение "Цар Борис III" от Охрид също е отхвърлено. Отделно от това, преди дни бе взломен Българският културно-информационен център в Скопие. По него имаше материални щети и липсваше част от компютърната техника вътре.

"Не виждам никакъв сигнал и знак за това, че скоро българите в Северна Македония ще намерят своето място в македонската конституция. Имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на нашата общност в основния закон на Република Северна Македония", коментира Илияна Йотова и добави, че това е изрично записано условие, за да може да се състои първата междуправителствена конференция и да започнат същинските преговори за влизане в ЕС.

Приемането на "френското предложение" от страна на Република Северна Македония беше последната позитивна стъпка в процеса на присъединяване и преговори на страната към ЕС, смята вицепрезидентът, според която всички действия след това са връщане назад. Йотова, заедно с министър Милков присъства на представянето на програмата за честванията на 30-ата годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията. 

По думите на вицепрезидента, цитирани от БТА, съвместната историческа комисия не работи или нейната работа става все по-безсмислена и формална. "Дори малките първоначални консенсуси, които бяха постигнати по отношения на определени исторически събития, нямат никакви последствия. Нито има промяна в учебниците, за която българската страна настояваше, нито за останалите претенции на България, които са написани в съвместния протокол", обясни тя. 

Всички събития след "френското предложение" - от палежа на клуба в Битоля до посягането на българската културна институция - всички тези действия са оставени от македонските власти без последствия, каза Илияна Йотова и отбеляза, че РСМ също има културна институция в София. "Няма нито едно наказание, всички заподозрени са на свобода. Няма нито един знак, че правителството в РСМ иска да сложи спирачки пред този невъобразим език на омразата, който продължава да се лее в РСМ по отношение на всичко българско, както и конкретни решения за, както те казват, криминални прояви", коментира вицепрезидентът.

Ако тези криминални прояви са толкова чести, как си представя РСМ своето бъдещо членство в ЕС, попита Йотова. Тя уточни, че една от най-важните глави в преговорния процес е борбата с престъпността и корупцията. "Очевидно, ако тя е през ден, ще имат много сериозни проблеми", допълни вицепрезидентът.

"Задавам един реторичен въпрос - дали върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, който предприе обиколка в Албания и Република Северна Македония, както и комисарят по политиката на добросъседство и разширяването Оливер Вархей ще бъдат запознати с това, че вандалски беше нападнат културният институт на България - на европейска държава, член на ЕС - и какъв ще бъде отговорът от страна на европейските институции", коментира Йотова. Според нея няма как те да не бъдат запознати с този факт.

"Много бих искала да зная дали в днешните им изявления и пресконференции, които предстоят в РСМ, този въпрос ще бъде засегнат и как те виждат по-нататъшния път на преговорите при подобна ситуация и отношения с нашата страна", каза още Илияна Йотова. 

Снимка: БТА

България ще продължава да подкрепя българите в Република Северна Македония и да се бори за техните права, защото там, където човешките права липсват, Европа няма, заяви вицепрезидентът. "Ще настояваме пред македонските власти да изпълняват поетите вече ангажименти", каза още тя. 

Президентът Румен Радев ще има разговор в следващите дни с европейски институции, на който ще постави въпроса за нападението върху българския културен институт в РСМ, съобщи вицепрезидентът. Илияна Йотова посочи още, че месеци наред страната ни е била подложена на огромен натиск от европейските институции и структури. 

В Северна Македония виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференцията на "Дондуков" 2 от събитието за Международната организация на Франкофонията. 

Това, което България има да каже, трябва да го каже на партньорите си от Европейския съюз (ЕС), заяви Милков. "Непродуктивно е да влизаме в постоянните парадигми на провокативност със Скопие. Нека да разберат нашите партньори в ЕС за какво става дума, за да видят основанията, защото дълго време нашата позиция не срещаше разбиране. Сега, когато има яснота за това какво трябва да направи Северна Македония - защо не го прави - нека те видят и преценят", обясни служебният министър. 

Снимка: БТА

"Задминаха се ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а сега вече и българската държава става обект, от вчера, на подобни атаки", обясни Милков. По думите му след приемането на "френското предложение" от страна на Северна Македония напреженията се преместиха между политическите партии там и политическата класа в Република Северна Македония. "Те не могат да следват дневния ред, който беше определен с френското предложение", каза още Милков. 

Министърът посочи, че безнаказаността в Северна Македония поражда склонност за нови провокации и престъпления. "Македонската държава трябваше да положи превантивни усилия, за да предпази българските места в страната", каза Милков. Според него това очевидно не е направено, а напротив. "Тяхната идея е нещата отново да бъдат представени като някакво криминално престъпление, даже дребно криминално престъпление, което няма особено значение. Тяхната тенденция отдавна е да представят отношенията между България и Северна Македония като нормално развиващи се, но видите ли от двете страни има някакви екстремисти, които мътят водата и се мъчат да развалят положителната картина", коментира министърът на външните работи. 

В Република Северна Македония има регистрирани над 17 000 неправителствени организации. Вчера започна да действа комисията, която да се произнася по техните имена. Единствените решения и произнасяния бяха по отношение на двете български организации и становището беше негативно, посочи Милков. По думите му това още веднъж показва, че законодателството е тенденциозно прието, а комисията е тенденциозно създадена. "Нейната цел е фактически да репресира българските организации", каза още той. 

"Отделна е темата защо и как име като Иван Михайлов е неприемливо в Република Северна Македония. Това е деятел на ВМРО. Той се е борил за свободата на Македония, за еманципацията на Македония. Той изживява края на дните си в Италия, където нито е преследван като фашист, нито е даван на съд, нито са му повдигани обвинения", обясни Николай Милков. Този проблем възниква очевидно сега в Северна Македония по определени причини, които имат актуален смисъл и това е въпрос, но който съседката ни трябва да отговори, посочи още министърът.

Снимка: БТА