Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов. Областните управители са уведомени да организират контрола на язовирите, за да се избегнат още наводнения.

Към момента няма рискове за населението в поречието на големите комплексни и значими язовири, каза на извънредна пресконференция министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите й все още опасност съществува в Хасковска област, където се очакват нови повишения на нивата на реките Върбица, Крумовица, Арда и Марица.

МВнР пък уведоми с нота тази сутрин властите на Гърция и Турция, че язовир "Ивайловград" ще започне да прелива, като по-късно днес се очаква това да се случи и с водите на язовир "Студен кладенец", съобщиха от министерството. Количеството на изпусканите води след язовира е 268 куб.м/сек., се посочва в съобщението.

Вчера в общините Златоград и Неделино бе обявено бедствено положение. Днес и в двете общини то бе отменено, но стана факт и в област Хасково и общините Харманли, Гълъбово, Любимец и Свиленград. Код червен пък е обявен за областите Смолян и Кърджали, където в 11 ч. областният управител Иванка Таушанова също обяви бедствено положение.

В Свиленград евакуират хора от квартал „Гебран” с лодки и БТР-и. Около 50 души са изведени, един мъж се води в неизвестност от 17 ч, съобщи БНТ.Залята е една част от квартала, водата е с дълбочина около 1.5 метра в най-ниските места. На този етап градът не е застрашен от наводнение, само кварталът, който се намира от дясната страна на река Марица. Скъсана е дига, нивото на водата се покачва.

Центърът на Харманли също е наводнен, в целия град няма ток, спрян е заради опасността от късо съединение, съобщи Haskovo.net. Река Олудере, преля моста и наводни най-ниската част, която е международният път Е-80, който минава почти през центъра на града.

700 метра от Е-80 между село Капитан Андреево и ГКПП-то също е залят от придошлите води на река Каламица, приток на Марица, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Към 18 ч. нивото на водата беше около 60 см. Затова леките автомобили, пътуващи по това направление, се пренасочват към ГКПП – Лесово. Спира се и движението на автобуси и камиони през граничния пункт.

От началото на деня до 12 часа на телефон 112 са получени 175 сигнала за наводнения в страната, съобщиха от МВР. Най-много са те в Хасково – 55, следват Харманли – 48, Димитровград – 25, Свиленград -14, Любимец -11, Кърджали – 6 и по един в Асеновград, Ивайловград, Маджарово и Тополовград.

11 души са спасени от къщите си в гълъбовското село Обручище. Броят на наводнените къщи вече е над 100, съобщи БТА. Високо е нивото на всички водоеми в общината, както и на реките Сазлия и Соколица, които на места преливат. В този момент се надграждат диги на опасните участъци.

Заради обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата е започнала да прелива по крайбрежните улици "Граничар" и "Крайречна" и в кв. Гебран в Свиленград. В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево.

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова свиква Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и аварии във връзка със създалата се обстановка. Обилните валежи предизвикаха наводнение и свлачище, в резултат на което е затворен пътят Ивайловград – Любимец в участъка след „Сокол чешма” на 3-4 км преди село Малко градище.

В Кърджалийско продължават да преливат 6 микроязовира, стана известно на заседанието на Областния кризисен щаб за защита при бедствия. Основен проблем се оказват неизправните водоизпускателни клапи на съоръженията. По-рано бе съобщено, че преливат 11 водоема. Най-голямото количество валежи, измерено в областта за последното денонощие, е в община Кирково – 179 л/кв.м.

В община Сливен от падналия 35 л на квадратен метър дъжд от снощи до обедните часове днес и от снеготопенето има сигнали за наводнени имоти и земеделски земи в селата Бинкос, Крушаре, Гавраилово и Малко Чочовен.
Нивото на Тунджа и всички по-малки реки в региона е повишено значително.

С 12 см е повишено и нивото на язовир Тича край Шумен през почивните дни. Обемът на язовира в момента е 256 милиона кубически метра, а той прелива при 311 милиона куб. м. Язовирите в Славянци и Дибич също преливат, предаде БНР. Останалите 14 язовира в Шуменско се източват, съобщи Наско Канавров от шуменския клон на Басейнова дирекция.

Леко е завишено нивото на реките Камчия и Врана, но няма опасност от наводнения, увери Канавров. Нивата на реките и язовирите се следят денонощно.

Започнало е контролирано изпускане на вода от язовир Йовковци, който снабдява Великотърновска област. Неговият обем от над 90 милиона кубически метра е запълнен. За да се поддържа нивото, през преливника се изпускат по 7-8 кубически метра вода в секунда. Няма опасност за населението.

Харманлийското село Бисер е наводнено, след като стената на яз. "Иваново" се скъса сутринта. Четири са жертвите в селото. Общо осем са те в Хасковско, съобщи МВР.