Това съобщи областният управител на Враца Малина Николова.

Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В момента прелива с 5 кубика в секунда. Като количество това не е много, но съоръжението е с повреден преливник и ситуацията не бива да се подценява. Преливникът беше отнесен през май 2016 г., но не е възстановен.
В община Хайредин е постъпило предупреждение за опасно покачване на нивото на водоема от съседната община Борован още късно снощи.

"Цяла нощ аварийна група е работила за намаляване на притока през преливника. Има опасност той да се разруши от напора на голямото водно количество", каза кметът на община Хайредин Тодор Алексиев пред БНР.

Язовирът има монтирани сифони, но те са недостатъчни. С допълнителни помпи ще се осъществи контролирано изпускане, за да се укрепи преливникът.
От два дни сифони работят и на язовир "Бързина", където водата също прелива през преливника на водоема.

Река Тученишка прелива

В парка "Кайлъка" край Плевен има залети части от алеи от преливащи шахти на канализационната мрежа, заради повишеното ниво на преминаващата р. Тученишка. Това съобщи днес зам. областният управител д-р Красимир Трифонов. Допуснати са конструктивни проблеми при изграждането на канализацията, тъй като тръбите, от години е ясно, че не могат да поемат такъв дебит през пролетта, коментира той.

Няма опасност за парка и град Плевен, добави д-р Трифонов.

По думите му за повишеното ниво на реката допринася и водата от преливника на язовира в парка - "Тотлебенов вал". Водното съоръжение е било с половин свободен обем преди топенето на снеговете, но отскоро е пълно 100 процента и е започнало преливането. Количеството вода се е събрало след контролирано изпускане на четири язовира над "Тотлебенов вал".

Има завършен проект за отстраняване на конструктивни проблеми на преливника на язовира в "Кайлъка", който се очаква да бъде изпълнен до май, поясни Трифонов.

2 проблемни язовира в област Търговище

Всички язовири в област Търговище се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населените места. Язовирите и техните стени са под непрекъснато наблюдение. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, съобщи след поредната инспекция и областният управител Митко Стайков.

"Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е "Росино", но там в момента ситуацията е нормална, все още поддържаме нормално изтичане на водата, така че няма опасност. Другият е "Вардун", който в момента прелива, но нямаме опасно покачване на водата, което да притеснява жителите и гражданите на област Търговище", каза още Стайков.

Язовир "Тича" е под контрол

Взетите мерки за язовирите бяха достатъчни и няма преливане на язовир "Тича", съобщи и министър Нено Димов.

Притокът към язовир "Тича" е намалял с около две трети - до 40-45 куб. м/сек, при 130-140 вчера. Язовирът се изпуска контролирано през преливника с около 1,6 куб. м/сек, съобщи на БТА зам. областният управител на Шумен Петко Шаренков.

Той уточни, че това са последните данни от тази сутрин, предоставени му от управителя на "Напоителни системи" - клон Шумен, Христо Николов.
Още вчера са проверени и другите язовири в Шуменско и няма опасност да прелеят, отбеляза Шаренков.

По думите му коритата на реките Камчия и Врана са добре почистени и са в състояние да поемат още водни маси, без да прелеят. Осигурено е и денонощно дежурство на места, където е имало наводнения.

"От информацията, която получавам от службите и от лични наблюдения вчера и днес, място за безпокойство за граждани и земеделски производители по поречието на реките няма", допълни Шаренков.