26-годишният математик, който е родом от Ямбол и е възпитаник на Масачузетския технологичен институт, изчезна безследно, след като пристигнал от Германия на Централната автогара в София на 4 август. Трябвало да подпише договор за работа в столична фирма, но така и не се появил при новия си работодател. На 16 август Статев бе обявен от МВР за общонационално издирване.

На 8 септември, при обход на маршрут в столичния ж.к. „Борово”, автопатрулен екип от Шесто РУ забелязал мъж, отговарящ на описанието на изчезналия Галин. При проверка на документите му е установено, че това е изчезналият математик. Той е отведен в полицията, след което е предаден на родителите му.

Пред Нова телевизия бащата на Галин - Красимир Статев, разказа, че синът му е имал тежка изпитна сесия в Масачузетския технологичен институт и не е издържал на напрежението.

"По принцип от малък той беше под много голямо натоварване. И в един момент това натоварване избива. Думите му са, че просто не е издържал на напрежението и е решил да не се занимава с нищо - компютри, техника, програмиране и математика. Каза ни, че е искал да си почине", каза бащата.

По думите му Галин обяснил, че след като пристигнал в София е подарил лаптопа си и цялата си налична техника на жена, която била на автогарата.

"Сега чувства вина в себе си, че не е съобразил да се обади на нас или на свои приятели. Не е очаквал, че ще се получи така и ще създаде неприятности”, допълни Статев.

Бащата каза още, че в момента Галин отказва да разговаря с родителите си за случилото се, но е спокоен.

През главата на родителите винаги минават най-лошите мисли. Нашата версия беше, че е отишъл в някой хостел, попаднал е на мигранти и тъй като е много доверчив, може да е станал тяхна жертва. От полицията обаче ни успокояваха, че най-вероятно версията за изчезването му не е такава, но ние не вярвахме”, добави Красимир Статев.

Той благодари на полицията, медиите и всички хора, които са оказали съдействие за откриването на сина му.