"Барометър България" съобщи, че е провела телефонно проучване за настроението на българите, равносметката за изминалата година и очакванията за предстоящата. Агенцията задала на участниците в анкетата три въпроса: 1) Какво си пожелавате през 2020 г.?; 2) Кои са значимите събития в България през изминалата година?; 3) Ако парламентарните избори бяха днес, за коя политическа сила бихте гласували?

Какво си пожелавате през 2020 г.?

Като потвърждение за прочутия индивидуализъм и практичност на българите, отново на първо място са поставени личните успехи и реализация (69,1%), следвани от желанието за по-високи доходи (56%). За разлика от миналата година обаче семейното щастие (54,8%) успява да изпревари леко дори традиционно българското пожелание за здраве (52,6). На късмета си през идните 12 месеца ще разчитат 36,5%.

Графика: "Барометър"

Кои са значимите събития в България през изминалата година?

Наситената политическа година е оставила своя отпечатък, като преобладаващата част от респондентите ни поставят на първо място изборите за местна власт (57%), а интересът към изборите за Европейски парламент е очаквано по-малък (23,4%).

Традиционно българите имат позитивно отношение към ЕС, но считат политиките му за далечни и не толкова пряко засягащи ги. През изминалата година това се променя, като голяма част от анкетираните (54,8%) са следили и продължават да се вълнуват от дискусиите, гласуванията и протестите по пакета "Мобилност", който пряко засяга българските превозвачи.

Като се има предвид, че често обществото по-лесно запомня негативните събития и скандалите, не е изненадващо и че анкетираните посочват хакерската атака срещу НАП (35,7%), скандалите в БФС и загубите на българския национален отбор по футбол (21,9%), както и летния туристически сезон и фалита на "Томас Кук" (15,7%), който засегна отделни региони на страната и туристическия бранш като цяло.

Значително по-малък интерес е предизвикал изборът на главен прокурор (7,2%), а Апартаментгейт, който избухна в първата половина на миналата година, се помни от 10%.

Позитивна новина е и изборът на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ (9,9% от анкетираните).

Графика: "Барометър"

За коя партия бихте гласували днес

В случай, че парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ отново би била водеща политическа сила с 20,3% одобрение. На второ място след тях анкетираните поставят БСП с 14,6%, като левицата не показва потенциал да стопи "ножицата" между двете партии.

Патриотите запазват позициите си и биха били парламентарно представени с подкрепа, изравнена с тази за ДПС - 5,8%.

"Новият играч" на политическата сцена - партията на Слави Трифонов, която все още очаква регистрация, към момента е малко под чертата и времето ще покаже до каква степен ще привлече протестен вот и гласове на колебаещите се, констатират социолозите. Засега формацията "обира" избиратели от БСП, както и от някои по-малки залязващи партии, като тази на Веселин Марешки и "Атака".

"Демократична България" би била подкрепена от 3,4% от анкетираните, но при избори на национално ниво в техен ущърб е, че успяват да привлекат привърженици предимно в столицата и големите градове.

Мая Манолова вече няколко пъти заявява, че не възнамерява да прави политически проект, но все пак такъв биха подкрепили 1,2%.

Трябва да се има предвид, че цитираните резултати са при 100% от гласовете, уточняват социолозите.

Графика: "Барометър"