Това стана след съобщенията за израелски въздушни удари в съседна Сирия срещу ракети, предназначени за бойците от "Хизбула" в Ливан. Разполагането на две батареи от противоракетната система "Железен купол" беше извършено днес в рамките на "постоянната оценка на обстановката", заяви израелски военен говорител. "Железен купол" осигурява защита срещу ракети с малък обсег. Хизбула разполага с хиляди такива ракети, предаде БТА.

Израел предприе през нощта второ въздушно нападение край Дамаск, като целта бяха ирански оръжия, предназначени за ливанското шиитско движение "Хизбула". Атаката бе извършена съвсем близо до летището на Дамаск, а целта бяха ирански ракети, предназначени за "Хизбула".

Служител от разузнавателна служба в Близкия изток потвърди, че Израел е нанесъл втори въздушен удар срещу Сирия в рамките на три дни, предаде Асошиейтед прес. Източникът, пожелал анонимност, уточнил пред агенцията, че мишена на днешния удар в Дамаск бил товар с ирански усъвършенствани управляеми ракети, които вероятно били транспортирани за шиитската групировка Хизбула в Ливан. По-рано днес сирийски държавни медии съобщиха, че израелски ракети са поразили научно-изследователски център край Дамаск тази сутрин, предизвиквайки експлозии и причинявайки жертви. 

Междувременно говорителят на министерството на външните работи на Иран Рамин Мехманпараст осъди атаките на Израел в Сирия и настоя страните от региона да реагират с благоразумие на тези агресивни актове. Мехманпараст обвини Израел, че иска да създаде нестабилност и несигурност в района като предизвика конфликти от етнически и религиозен характер.

Античовешките и авантюристични действия на ционистите ще съкратят живота на този марионетен режим, каза от своя страна иранският министър на отбраната генерал Ахмад Вахиди.

Иран, чиито жители в мнозинството си са шиити, е главният регионален съюзник на сирийския президент Башар Асад. Техеран редовно обвинява западните страни, както и някои арабски държави и Турция, че помагат на сирийските бунтовници срещу Дамаск.

Президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че Израел има правото да иска да се защитава срещу трансфера на сирийски оръжия за ливанската шиитска организация Хизбула, предадоха световните агенции. Обама обаче отказа да коментира новината за израелски удар, насочен по пратка ракети в Сирия, предназначена за Хизбула.

"Няма да коментирам случилото се в Сирия. Ще оставя на израелското правителство да потвърди или да отрече информациите за евентуалните бомбардировки, които извършва. Но продължавам да вярвам, че израелците по един основателен начин трябва да се защитават от трансфера на високотехнологични оръжия за терористични организации като Хизбула", подчерта Обама, цитиран от Франс прес.