"Обсъдихме развитието на югоизточния европейски регион по отношение на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност, което има връзка със случващото се в Украйна и Израел. Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност и по този начин да се оказва зависима от външни фактори" - това заяви на пресконференция премиерът Николай Денков след като в "Евксиноград" бе домакин на тристранна среща между министър-председателите на България, Румъния и Гърция. 

Още снимки вижте тук >>> 

"Както няколко пъти споменахме днес по време на срещата, е действително изключение да имаме трима премиери на едно място, двама изключително уважавани европейски комисари и също така един скрит премиер и комисар едновременно - Мария Габриел, която е заедно с нас", каза в началото Денков.

По думите му държавите трябва да бъдат заедно във всеки един смисъл на думата - и като политическа позиция, и като общи ценности, които трябва да бъдат отстоявани. "Разговорите преминаха в прагматичен подход. Регионът ни не просто трябва да настигне по-развитите страни в Европа, а да бъде водещ регион и пример за съседните страни", допълни Николай Денков.

"Трябва да проявяваме солидарност между страни партньорки. Говоря за трагедията, която сполита израелския народ и украинците. Румъния осъжда терористичните актове. Румънски гражданин е загинал в конфликтите в Израел. Вярвам, че Израел трябва да защитава и отбранява страната си с всички сили", коментира премиерът на Румъния Йон-Марчел Чолаку.

Премиерът на Румъния Йон-Марчел Чолаку

Според него южният коридор ще доведе до реконструкцията на Украйна. "Необходимо е да се изгради нов мост над Дунав между Гюргево и Рус, да се увеличи капацитетът за плаване по река Дунав", подчерта Чолаку.

"Този тристранен формат е фактор за засилване на сътрудничеството между нашите страни и в региона в области от стратегическо значение не само за нас, но и за цяла Европа, особено в този сложен контекст на войната на Русия срещу Украйна", заяви румънският премиер Марчел Чолаку, цитиран от пресслужбата на румънското правителство.

Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с общи позиции, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис на пресконференцията след Тристранната среща. "Срещата ни е помрачена от терористичното нападение срещу Държавата Израел", отбеляза той и допълни, че цяла Европа и целият цивилизован свят осъждат ужасяващите картини, които идват от този регион.

"Признаваме правото на Държавата Израел да се защитава", заяви още гръцкият премиер на съвместната пресконференция с колегите си от България и Румъния. Той добави, че на срещата са били подчертани отличните отношения между страните и желанието им за задълбочаване на сътрудничеството.

"С подкрепата на Европейския съюз нашите държави дават пример за сътрудничество в полза на всички народи в нашия регион", посочи още гръцкият премиер.

Премиерът Николай Денков и водената от него правителствена делегация пристигнаха в резиденция "Евксиноград" край Варна тази сутрин с полет от София с правителствения "Еърбъс". Там посрещнаха премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Марчел Чолаку.

В състава на българската делегация са вицепремиерът Мария Габриел, която председателства една от работните срещи на тема "Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат". Участваха и министърът на финансите Асен Василев, на транспорта Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, както и на околната среда и водите Юлиан Попов. Делегацията пристигна 

Присъстват и заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян, както и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

В състава на румънската делегация са вицепремиерът Мариян Някшу, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Каталин Предою, министърът на инвестициите и европейските проекти Адриан Къчу.

От гръцка страна в разговорите се включиха министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас, както и министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис.

Премиерът Николай Денков

Снимка: БТА

Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще увеличи нивото на нашата колективна сигурност. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

"Това означава по-добър контрол по външните граници, вместо да се концентрират ресурсите по вътрешните граници. И двете държави са постигнали значителен напредък, що се отнася до миграционния натиск", подчерта Схинас. Той изрази мнение, че до края на годината може да бъде постигнато "положително решение за Шенген", спрямо България и Румъния.

По темата за разширяването на Европейския съюз (ЕС) в посока Западните Балкани Схинас обяви, че това зависи от напредъка в реформите на всяка една държава.

"И Украйна, и Молдова са готови да направят всичко възможно с безпрецедентна скорост, за да могат да гарантират, че са провели необходимите реформи. Вече са на път да станат пълноправни членове на нашето семейство", посочи още заместник-председателят на ЕК.

Във връзка със ситуацията в Държавата Израел Схинас потвърди, че утре в Брюксел ще се съберат министрите на външните работи, за да обсъдят въпроса.

Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас

Снимка: БТА

Необходимо е сътрудничество за подобряване на инфраструктурата, защото транспортът е гръбнакът на всяка икономика, заяви еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. "Тук сме, за да помогнем на целия регион да развие тази инфраструктура. Европейският съюз има така възможност", отбеляза тя.

Вълян подчерта, че трябва да се развива коридор, който да свързва Балтийско, Черно и Егейско море. Според Вълян развитието на инфраструктурата задълбочава сътрудничеството в региона. Еврокомисарят допълни, че столиците на трите държави- Атина - София - Букурещ, трябва да бъдат свързани и с високоскоростна железопътна линия.

Еврокомисарят по транспорт Адина Вълян

Снимка: БТА

Основен акцент на разговорите бе регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави.

Срещата бе инициирана от акад. Николай Денков при визитата му в Атина през август. Тогава бе заявена позиция от българска страна, че бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат. 

Вицепремиерът Мария Габриел

Снимка: БТА