Националната служба за охрана търси да назначи 34 нови служители на сержантски длъжности - охранители, шофьори и автомонтьори. Със заповед на началника й, бригаден генерал Емил Тонев, са обявени конкурси за 20 охранители, 10 водачи на колите на НСО, както и за четирима автомонтьори.

Документи за кандидатстване за длъжностите "младши сътрудник"-охранител и "младши сътрудник"-шофьор се подават до 10 ноември 2023 г. включително, съобщиха от пресцентъра на НСО.

Свободните 20 длъжности за държавни гардове са за кандидати до 32 години със завършено поне средно образование. Новопостъпилите служители ще преминат начално военно обучение и първоначална професионална подготовка, с която ще придобият специфични знания и умения за използване на огнестрелно оръжие, специализирано оборудване и тактика и техники за защита.

Кандидатите трябва да са пълнолетни български граждани с чисто съдебно минало, да са физически и психологически пригодни, както и да притежават свидетелство за управление на МПС от категория "B".

Желаещите да станат гардове в НСО преминават през изпит за установяване на физическа подготовка, психологическо изследване и заключително интервю.

Вакантните 10 места за шофьори имат изискването кандидатите да не по-възрастни от 40 години, психологически пригодни, с най-малко средно образование и с чисто съдебно минало. Кандидатите трябва да притежават свидетелство за управление на МПС от категория "C" и да не са лишавани от право на управление на МПС през последните 3 години. Сред изискваните документи е и удостоверение (справка) от МВР-Пътна полиция за наложените наказания на водача.

Кандидатите за водачи на МПС преминават през изпит за установяване на физическа подготовка и изпит за установяване на ниво на специфични знания и умения за изпълнение на длъжността, в т.ч. практически изпит с управление на автомобили от различни категории ("C" и "B") на полигон и в градски условия. На следващите етапи кандидатите ще преминат през психологично изследване и заключително интервю.

До 27 октомври 2023 г., включително, се приемат документи на кандидати за сержанти в НСО за 4 свободни длъжности "младши сътрудник" - автомонтьор. Кандидатите трябва да имат поне средно образование и професионална квалификация в областта на автотранспортната техника, да не са по-възрастни от 40 години и да не са осъждани.

Кандидатите за автомонтьори в НСО също преминават през три етапа на конкурсната процедура - изпит за установяване на нивото на специфични знания и умения, психологично изследване и заключително интервю.