След петдневна мисия край град Хайфа, късно снощи  92-та български огнеборци се завърнаха в страната с полет на правителствения самолет. На летището бяха посрещнати от премиера, заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

Борисов поздрави пожарникарите и обеща, че ще предложи на следващото заседание на Министерския съвет да им бъдат гласувани премии от по 1000 лева.

Още днес на заседанието на кабинета министрите приеха да има извънредна точка от дневния ред и приеха да бъдат отпуснати общо 92 000 лева за парични награди на пожарникарите.
"Това е нещо, което те заслужават, проявиха изключителен професионализъм, което беше оценено много високо и всички бяха приети от президента и премиера на Израел", заяви Веселин Вучков.
Той уточни, че за изпълнение на постановлението Министерство на финансите ще преведе сумата като извънредни кредити по бюджета на МВР, предаде БГНЕС.

Горският пожар отне живота на 43-ма души. Огънят опустоши над 3400 хектара земя, изпепели над 4 милиона дървета и застави 17 000 души да избягат от домовете си.
Две 15-годишни момчета са арестувани от израелските власти по подозрение, че са предизвикали големия пожар от небрежност по време на пикник.
"Хората ни спираха по улиците и ни благодаряха, дори ни питаха как е на български "благодаря", за да ни го кажат", разказа един от огнеборците пред bTV.

През август 95 български огнеборци се включиха в гасенето и на горските пожари в Русия . Изпращането на спасителния екип тогава стана след разговор между премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин.

Българските пожарникари в Израел са гасили горския пожар край Хайфа заедно с представителите на още 18 държави. Всички те са получили грамоти и подаръци. 

България беше първата страна, която изпратила жива сила в помощ на местните пожарникари, а модулните групи бяха подготвени за отпътуване само за няколко часа.

Министърът на външните работи на Израел Авигдор Либерман пристига на официално посещение в България утре. В рамките на визитата той ще посети главната дирекция на пожарната, за да благодари на участвалите в мисията български огнеборци.

Текстът е актуализиран в 13 ч.