Патриарх Неофит ще посрещне Гергьовден в патриаршеските си покои. Предвижда се той да бъде изписан в сряда, максимум в четвъртък. Това съобщиха лекари от болница "Токуда", където той беше приет по спешност на 18 април и веднага настанен в реанимация, пише "Монитор".

Към момента Светейшият е стабилизиран, той се чувства добре, комуникативен е, разговаря с медицинския персонал и от няколко дни пита кога ще се прибере у дома, допълниха от лечебното заведение. Той дори се е поинтересувал дали може да пътува до Троянския манастир, но са го посъветвали на първо време да пази покоите си.

Дядо Неофит, който преди няколко години претърпя две сърдечни операции и е с изкуствена клапа, беше на рехабилитация в санаториум "Ясен" в Банкя, когато му прилоша и беше закаран веднага в болницата. Първоначално той беше четири дни в реанимацията, а след това го приведоха в терапевтичното отделение, където започнаха да му провеждат и рехабилитационни процедури. През 2014 г. Негово Светейшество отново получи криза, заради която се наложи да бъде приет в болница. Тогава патриарх Неофит се почуства зле по време на посещението си в Истанбул и едва не припадна в олтара на църквата "Св. Ирина". Тогава той беше докаран спешно със самолет в болница.

Към момента е в много добро състояние предвид претърпените преди време операции. Не се изисква специална диета и режим, но все пак трябва да се пази от преумора, казаха още лекарите. След изписването си той ще трябва да ходи в болницата на контролни прегледи.

Трима министри, водени от премиера Бойко Борисов ще посрещнат Гергьовден в българския Зографски манастир "Свети Георги Победоносец" в Атон, съобщиха междувременно от Синодалната палата. За Света гора с премиера ще пътуват Кирил Ананиев - на здравеопазването, Николай Нанков - на регионалното развитие и Боил Банов - на културата. Те ще бъдат придружавани от Врачанския митрополит Григорий. Отсега се знае, че всички те са приготвили подаръци за българския манастир там.

Високите гости обаче няма да ядат агнешко на Гергьовден независимо, че денят на свети Георги е и празник на Зографската обител. Причината е, че калугерите там са вегетарианци и не допускат компромиси дори за гостите. Отсега те са поръчали големи количества два вида бяла риба на рибарски магазин в Солун, който работи директно с рибари по заявка на клиента. Салати в изобилие, плодове, маслинени специалитети, хляб, приготвен по традиционна гръцка рецепта и червено вино е менюто, с което калугерите ще посрещнат гостите на празника. Едни и същи храни в еднакви количества те сервират както на високогоставени лица, така и на редовите поклонници.