Християн Пендиков е изписан от Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха за БТА от лечебното заведение.

Пендиков беше нападнат на 19 януари 2023 г. в Охрид. На 20 януари беше транспортиран от Република Северна Македония до България с правителствения самолет "Фалкон" и приет за лечение във ВМА. При приемането на Пендиков в болницата медиците констатираха множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст, съобщиха тогава от Министерството на отбраната.

Пендиков беше опериран от екип на ВМА, ръководен от д-р Атанаска Чешмеджиева, началник на Клиника по орална хирургия.

Лечението на Християн Пендиков продължава в извънболнична помощ.

Докато Пендиков бе във ВМА, Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закана с убийство, отправена спрямо секретаря на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Той получи заплашително съобщение на македонски език в приложение в социална мрежа, както и в интернет се публикуваха негови снимки с призиви за насилие срещу него.

В последния си работен ден 48-ото НС прие декларация, с която осъдиха ескалиращите антибългарски прояви в Република Северна Македония. С документа народните представители настояха властите да предприемат целенасочени мерки за борба с престъпленията от омраза във всички форми и проявления, както и да бъдат разкрити и наказани извършителите на нападението срещу Християн Пендиков.

Македонските власти се опитаха да изкарат случая като криминален и обвиниха българските политици в нагнетяване на напрежението и политизиране на случая.