Няма опасност за живота на пребития в Охрид българин Християн Пендиков, който е вече на лечение в България. Предстои му и операция. Неговият приятел Виктор Стоянов обясни, че той е пуснал жалба, че е заплашван няколко дни преди да бъде нападнат.

Стоянов обясни, че той е с няколко счупени ребра, пукнати прешлени и счупена челюст. В Охрид са му казали да чака за операция вкъщи. "Не е получил в Северна Македония адекватна медицинска помощ, тъй като там от болницата са му казали да си отива вкъщи и да чака ред за операция. Християн ми каза, че е пребит от трима нападатели. Полицията е отказала да дойде на място. Линейка няма и е отишъл да подаде жалба в полицията в РСМ. Имаме информация, че свидетели, които са видели как го пребиват са извикали полиция, а полицията им е казала, че няма да дойде щом е българин и да дойде той сам до полицейското управление", обясни Стоянов пред bTV.

Той добави, че това не е единичен случай, че има мнoго младежи, които са подали жалби за заплахи. Самият Виктор каза, че са заплашвали над 1000 пъти семейството му и него. "В РСМ има един кръг от хора, които просто желаят на тази територия да не живеят българи. Този кръг от хора се подпомага и се финансира от определени политици и опозиционни политици от определени организации. Въобще там има има методика на унищожение на българите. Северна Македония трябва да реформира своите институции с помощта на европейските, с помощта на България няма как полиция, прокуратура, съд да не функционират срещу българския народ, тоест те отказват да извършват своята дейност, когато се касае за българи", каза още Стоянов.

Това не е първият подобен акт в Охрид в края на ноември беше стреляно по културния ни клуб там.

Министрите на външните работи на България и Република Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи ще посетят пострадалия в Охрид българин Християн Пендиков, който е настанен за лечение във Военномедицинска академия(ВМА), съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Заради случая с българина парламентът ще изслуша във вторник външния министър. По-рано днес евродепутатът от ВМРО/ Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки сезира Европейската комисия, Европейския парламент и Съда на Европейския съюз за нападението срещу активиста на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Няма промяна в състоянието на Християн Пендиков, съобщиха в събота по обед пред БТА от пресцентъра на Военномедицинска академия (ВМА).

В събота по обед Граждани провеждат шествие в София в защита на правата на българите в Република Северна Македония и заради пребития секретар на организацията "Цар Борис III" в гр. Охрид.

Снимка: БТА

Те стигнаха до Културно-информационния център на РСМ в София, където оставиха червени рози - символ на пролята кръв на Християн Пендиков, но и символ на любов. Според събралите се граждани тази демонстрация ще се гледа в Скопие.

Снимка: БТА

По думите на един от гражданите на шествието Георги Драганов много от събралите се днес не са знаели за Културно-информационния център на РСМ в София и отбеляза, че той не е бил обект на посегателства от страна на българи.

Снимка: БТА

Още снимки от протеста ВИЖТЕ ТУК>>

"Ще има дълъг процес на възстановяване. Искаме да благодарим на България, че се погрижи за него, защото без това адекватно лечение, можеше да остане инвалид. Основният нападател се казва Илия Спасевски и е член на партия ДПМНЕ - основната опозиционна партия в Северна Македония. Той е и криминално проявена личност, публична личност с остро изразени антибългарски изяви. С Християн не се познават, били са в едно заведение, трима са го нападнали. Християн си е тръгнал, пребили са го пред заведението, защото е българин", разказа приятелят на Християн - Виктор Стоянов,който присъства на протеста.