Действията по разследването започнали в началото на март, когато русенски бизнесмен подал сигнал в полицията. Той разказал, че на 18 февруари получил обаждане от непознат на мобилния си телефон. Мъжът се представил за прокурор от Варненската районна прокуратура и му съобщил, че трябва да се яви на разпит. Делото било за престъпления срещу кредитната и финансова система - пране на пари. Допълнил, че ако не се яви, ще бъде задържан и доведен в прокуратурата с белезници.

Притесненият бизнесмен споделил за разговора на свои познати от Русе, които му предложили помощта си. Уверили го, че могат да бъдат посредници и да решат съдебните му проблеми. В същия и на следващия ден бизнесменът предал на „посредниците” общо 200 000 лв. Няколко дни по-късно те му обяснили, че „нещата продължават да са сериозни”, защото случаят му е предаден на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. След този разговор изнудваният получил серия от обаждания с искане да плати още 60 000 евро.

В хода на работата по случая е установено, че основните организатори на изнудването са варненците Б.Б. (29 г.), собственик на СПА-център, и И.М. (32 г.), служител в общината. Съучастници в схемата били още 24-годишният Г.Н. от Шумен и  русенците - К.Г. (58 г.), И.Д. (23 г.) и Д.И,. 29-годишна.
Четирима от тях са арестувани в момента на предаване на част от исканата сума.

Задържаният общински служител е Ивайло Маринов Костов. Той е директор на отдел „Икономическо развитие” в Община Варна, съобщи директорът на полицията в града комисар Димитър Димитров, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че Костов е задържан не в качеството си на общинар и не в това качество е извършил деянието.
„Задържането му не е свързано с неговата трудова дейност. Възможно е в по-късен етап на разследването да се окаже, че има някаква връзка и отношение с трудовата му дейност, но това е въпрос на доказване. Към този момент за такива неща не може да се говори”, уточни Димитров.
Ивайло Костов е арестуван пред дома си, като в него е намерена крупна сума пари, съобщи за Дарик пресаташето на варненската полиция Калинка Пенчева.

Кметът на Варна Кирил Йорданов също заяви, че арестът на Ивайло Костов не е свързан със заеманата от него длъжност.  Той разясни, че при специализираната полицейска операция вчера е поискан достъп до работния му кабинет в общината. Там обаче не са намерени уличаващи доказателства.

При спецакцията по залавяне на изнудвачите вчера са претърсени хотелска стая в столицата и жилища в Русе, както и офиси във Варна, сочи още прессъобщението на МВР. Иззети са веществени доказателства. Задържаните се конвоират в ОД МВР - Русе.
Работата по досъдебното производство продължава под прякото ръководство на прокурор от Русе, уточниха от МВР.
Досъдебно производство е по чл. 213А, ал. 3,т. 2 от НК, който предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 5000 до 10000 лв. за всеки, който изнудва друг, заплашвайки го с позорящи обстоятелства, като при това му нанася значителни имуществени вреди, съобщиха от варненската полиция.