Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в различни градове, където да могат да кацат т.нар. медицински хеликоптери. Планира се да има такива площадки в Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Плевен, съобщи на пресконференция в Добрич служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Той уточни, че става дума за хеликоптерни площадки, които да са близо до съответните лечебни заведения, не където ще престояват машините.

В момента изготвяме заданието за обществената поръчка, защото Министерството на здравеопазването ще изгражда тези хеликоптерни площадки. Изчаквам експертите от министерствата на отбраната и на транспорта да уточнят тези специфики къде и как трябва да кацат тези хеликоптери, добави министърът.

Предвижда се първоначално два хеликоптера за медицински нужди да бъдат взети на лизинг, докато пристигне през декември първият закупен, каза още Меджидиев.

За тези два хеликоптера ще има две оперативни бази - едната ще бъде в Долна Митрополия, другата - в София, напомни здравният министър.