Сутрешното кафе в съботния ден бе заменено от обедно протестно четене в подкрепа на гладната стачка на Едвин Сугарев и Николай Генов.

Сугарев започна гладната си стачка преди 11 дни, а приятелят му - фотографът Николай Генов, се присъедини към него преди пет. Двамата настояват за оставка на правителството.

Организаторът на литературния фестивал "София: Поетики" Ясен Атанасов бе обявил днешното събитие в социалните мрежи.

Творби на Едвин Сугарев - стихове и есета, и откъси от книги на фотографа Николай Генов, четоха техни приятели и колеги пред паметника на Цар Освободител - срещу парадния вход на Народното събрание.

Поредна блокада на прохода "Шипка"

Вече трета седмица в събота протестиращи от Габрово блокират движението на прохода Шипка. И днес недоволните проявиха разбиране и пропускаха автомобилите на интервали, за да не се образуват колони от чакащи. Шофьорите ги подкрепяха с натискане на клаксони.

Протестиращите бяха предимно млади хора. Скандиранията бяха за оставка и нови избори. Те предупредиха, че няма да се предадат и протестите ще продължат. Блокадата започна в 10 часа и продължи един час.

Контрапротестът

Около 200 души хора дойдоха отново пред НДК, за да подкрепят правителството. Според тях трябва да му се даде шанс да работи. Те се обявиха срещу изявлението на президента Росен Плевнелиев и събират подписи с искане за оттеглянето му, тъй като нагнетявал общественото напрежение.

Вечерта ще се проведат традиционните шествия в София и други градове с искане за оставка на правителството.

Протестите започнаха след като парламентът гласува Делян Пеевски да оглави ДАНС. След острата обществена реакция, Народното събрание оттегли това решение. Протестите обаче продължават с искане за оставка на правителството и нови избори.

Вашите снимки от протестите

Изпратете снимка