Правителството ще падне, ако е сигурно, че пак ще го изберат. В такива ситуации се подава предсрочно оставка. Зависи какво показва социологията. Това обяви пред Нова тв бившият социален министър Иван Нейков.

"Недоволството, което виждам, е протест на несбъдналата се средна класа. Млади хора виждаме. Това ми прави впечатление. Недоволството е социално. Младите в България просто си знаят цената и не са съгласни с това, което виждат. Те имат оценка за себе си, знаят си цената, недоволни са, че не могат да получат цената на своя труд", каза Нейков.

Според него правителството е научило хората, че работи под натиск.

"Когато се вдигнат хората, обикновено се намира решение. Има загубен диалог. Не се разбира какво става. Примерно, от 2600 на 3000 лева вдигаме осигурителния праг. Става въпрос за 50 лева разлика в осигуровките. Хората не го разбраха, но сумите ги стреснаха... Просто не се обяснява така. Първо ги стреснаха, а след това, когато разбраха за грешката си, управляващите почнаха да обясняват. Не е правилно това", добави той.

Според него опозицията ще яхне протестите, но му прави впечатление това, че опонентите на кабинета не коментират исканията на недоволните.