Бившият главен прокурор Иван Гешев написа в страницата си във фейсбук, че днешното решение на Конституционния съд (КС) да допусне за разглеждане искането му за обявяване за противоконституционни на промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс потвърждава казаното от него преди време. Той припомня, че рекордно бързото му отстраняване е трябвало да изпревари произнасянето на КС.

"Крадливи политици подчиниха Висшия съдебен съвет на своите собствени страхове и го принудиха да спазва техния задкулисен график.

Ако някой не беше разбрал това досега, то днес цяла България видя истината", написа още Гешев.

Според него, ако процедурата не беше приключила, т.е. ако се спазваха Конституцията, законите и правилата на самия Висш съдебен съвет, той трябваше да я спре до окончателното решение на Конституционния съд.

Всички вече знаят, че този несправедлив "закон", освен противоречащ на основни правни принципи, е създаден за и насочен персонално към мен. Явно сериозно притесних дълбоката държава и крадливото задкулисие, след като от страх бяха принудени да правят цял закон за един човек, пише още Гешев.

Според него този "позорен акт е показателен за тъжното време, в което живеем".

Той допълва, че се поражда логичният въпрос: "След като крадливи политици могат да стигнат до такава брутална разправа с главния прокурор на Република България, то как тогава всички останали хора могат да бъдат защитени от политически репресии?"

Живеем във време на политически организирана престъпност, казва още Гешев.