"Политическа група 5" и "Зелените" в Столичния общински съвет ще поискат оставки на всички, които са отговорни за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет и член на Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика Иван Велков по БНР.

Вчера във Facebook се появиха снимки на некачествено поставени тротоари и плочки на вече готова част от емблематичната столична улица, което предизвика вълна от възмущение. В отговор на критиките от общината обясниха, ремонтът не е завършил, предстои фугиране на плочките, а описаните от надзора нередности ще бъдат отстранени. 

"Днес ще опитаме да се съберем от нашата политическа група и да поискаме оставки на всички, които са били отговорни точно за това изпълнение - ресорния заместник-кмет, хората, които са организирали надзора на обществената поръчка... Може би и хората от дирекцията за обществени поръчки трябва да дадат обяснения защо и как се получават за пореден път такива повторения". Със сигурност трябва да има "някакъв опит за подобрение" на обекта", категоричен е Велков. 

По думите му безхаберното отношение на изпълнителите на място по ремонта в центъра на София е проличала още преди да се стигне до вчерашните гледки от "Граф Игнатиев" и това не е прецедент.

"Като че ли е традиция да сме изненадани неприятно на финала на какъвто и да е грандиозен ремонт. Грандиозното се случва само в обема на разходите", уточни Велков.

"Изпълнителите на всяка една от фазите в този процес - от възложителите до тези, които са надзиравали процеса и тези, които сега би трябвало да го приемат - като че ли са се надявали, стискайки пръсти, само на оптимистичния сценарий, че всичко ще се размине и някак си от само себе си тези павета ще се наредят, което никога не се получава. Имаме генерален проблем", допълни още общинският съветник.

Според Велков, разликата с частните обекти, където се извършват подобни дейности, е "очевадна" и става дума за липса на контрол. Мащабните ремонтни поръчки водят до по-малка конкуренция, тъй като могат да ги спечелят само големите фирми, а те не чувстват, че могат да останат без работа, коментира той.

Ремонтът на "Граф Игнатиев" се изпълнява от "Джи Пи Груп", която направи и ремонта пред НДК, където след няколко месеца част от плочките се надигнаха.

Стойността на проекта за ремонт на "Графа" е над 24 млн. лв. и трябва да приключи до края на годината.