Иск спря вписването на новото ръководство на болница "Лозенец". Освободеният проф. Любомир Спасов атакува в съда решението за отстраняването му от поста, защото не е спазена процедура, предава Нова тв.

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на МБАЛ "Лозенец" ЕАД, освободи настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов състав на съвета до провеждането на конкурс. Така в ръководството на болницата влязоха доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

Служебният здравен министър мотивира рокадата на база сигнали за нередности в здравното заведение. Според него "техническите грешки в управлението на болницата" на жаргон се наричат източване на Здравната каса.

Кацаров открои случай със записани пациенти, но без да бъдат лекувани, и също така изнесе информация за 14 подозрителни бъбречни трансплантации, за които внесе документи в МВР.

Министърът разгласи и за трансплантация на черен дроб, при която четвъртият в листата на чакащите измества първите трима след телефонно обаждане от "правилния човек". За миналата година болницата има загуба от над 21 млн. лева.