Университетската болница "Лозенец" излезе с официална позиция във връзка с разпространените от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров данни за нарушения, свързани с източване на здравната каса и неправомерни трансплантации, извършени в лечебното заведение.

От там твърдят, че внушенията за източване на здравната каса са несъстоятелни и неврени. Обясняват, че технически проблем при отчитането се е появил при преобразуването на болницата в търговско дружество. Ръководството само уведомило касата и нямало нанесени финансови щети. Болница "Лозенец" е спазила всички изисквания за трансплантация на чужденци и е уведомила Агенцията по трансплантации и ДАНС.

По отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител се касае за новооткрито онкологично заболяване, чието развитие можело да бъде предотвратено само със спешна трансплантация, твърдят от болница "Лозенец".

Ето пълният текст на позицията на болница "Лозенец" без редакторска намеса:

1. Внушенията за "източване на здравната каса" са несъстоятелни и неверни. Няма нанесена финансова щета за НЗОК и незаконно финансово облагодетелстване на болницата. Поради преструктурирането на болница "Лозенец" в Търговско дружество и нов начин за отчитане пред НЗОК е допусната техническа грешка в отчитането. Болница "Лозенец" сама открива този пропуск, сама информира НЗОК и сама възстановява неправомерно получената сума 4 дни преди стартирането на проверка от НЗОК и 26 дни преди последвалото журналистическо разследване.

Това беше потвърдено категорично от извършена проверка по сигнал от НЗОК от Софийска районна прокуратура, Арбитражната комисия към СЗОК, УС на Софийската колегия на БЛС и от Асоциацията на Университетските болници.

2. Относно внушенията за "неправомерни трансплантации" - болница "Лозенец" е спазила стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор и е изискала и получила нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като се касае за чужденци.

3. По отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител - болница "Лозенец" не прави разлика между своите пациенти и се ръководи единствено от медицински критерии и индикации за трансплантации и спешност. При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развитието на което може да бъде предотвратено само със спешна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на спешност е обявен своевременно в Агенцията по трансплантации.

Основен приоритет на болница "Лозенец" и екипът ѝ винаги е бил и ще бъде човешкият живот и неговото опазване, следвайки принципите на професионализъм, честност и човечност.