Така дипломатът Симеон Николов оцени нощния ракетен удар срещу Сирия в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

"Тази намеса е насочена срещу Иран, за да се разбие съюза Русия - Иран, да се унижи Русия, която нямаше как да отвърне и така загуби доверие към себе си", поясни Симеон Николов.

"Досега се смяташе, че Русия, независимо по какви обекти са ракетните удари, тя ще бъде принудена да защити. Но една такава защита означаваше Русия да влезе в директен сблъсък, да има ескалация и да се отиде към мащабна война", допълни дипломатът.

"Този е най-лошият сценарий за Русия, защото тя не демонстрира достатъчно решителност и сила, очакваше се, че ще си замълчи, няма да отвърне с удари, а това означава, че през следващите седмици и месеци ще бъде пак поставена под натиск", продължи Симеон Николов.

Той посочи и единствения печеливш от ракетния удар и пасуването на Русия - терористите в Сирия. Освен качването на рейтинга на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Симеон Николов припомни, че "Израел вече се включи в действията в Сирия, Саудитска Арабия също отдавна е в този конфликт - с помощи, със съюз арабски държави. Така че едно разрастване на конфликта ще въвлече в него и външни сили, така и от региона в Близкия Изток.

"Но да се надяваме, че до това няма да се стигне, ако САЩ постигне своето - намаляването на влиянието на Русия там", заключи Симеон Николов.