Текат финалните процедури и съгласувания със Столичната община, защото това ще става чрез такса, която трябва да се одобри от Общинския съвет, обясни тя пред БТА.

Таксата за онлайн излъчването на сватбената церемония ще е 25 лева, като първоначално това ще е възможно само в четири от шестте зали на Столичния обреден дом - "Триадица", "Красно село", "Оборище" и "Студентска". Това са най-натоварените зали.

Всеки, който плати, ще получава парола. Той може да я споделя с приятели или близки във всяко кътче на света и само наличието на интернет там ще е достатъчно, за да могат и те да станат съпричастни към радостното събитие, обясни още Габровска.
Освен това церемонията няма да се предава като обикновен видео-разговор в интернет, а професионално - засега с две, а по-късно и с три камери.

Ще се постараем да покажем цялата тържественост на церемонията, разказа още директорът на обредните домове.

Таксата за сватбената церемония сега зависи от музикалното оформление. За хорово изпълнение таксата е 193 лева, за сватба под съпровода на дуо - 109 лева, а за сватбена церемония с музика от звукозапис - 61 лева.

Най-натовареният ден за сватбените зали, който предстои е 10 октомври поради подредените три десетки, но от Столичния обреден дом отчитат, че "истерията" покрай огледалните или поредни дати вече отминава.
Десетката се свързва с изстрадана победа. Според някои тълкувания обаче тя е на лош късмет.

Двойките предпочитат да се женят в събота и неделя, а не "на крак" през седмицата. Статистиката на обредните домове в София показва, че от 100 сватби 60 са в събота и неделя, а останалите - през седмицата.

Астролози и нумеролози разказват, че последните подходящи дни за сключване на брак през тази година са 30 и 31 октомври. Датите вещаят дълъг семеен живот. Създадените семейства през останалите дати ще бъдат краткотрайни, особено ако се основават единствено на емоционално привличане.