За пореден движението на граничните пунктове с Гърция, Румъния и Турция е интензивно, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция". Шофьорите да внимават и на автомагистрала "Струма", на която в участъка от 5-и до 6-и км се ремонтират мантинели. 

По границата с Гърция трафикът е интензивен на входа на граничните пунктове "Маказа" и "Кулата". Отново се препоръчва гражданите, които пътуват към и от Гърция, да използват за преминаване и останалите пунктове на българо-гръцката граница - "Илинден", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода". През гранични пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси. 

На границата с Румъния интензивно е движението на ГКПП-тата "Кардам" и "Видин" на изход за товарни автомобили и интензивен за леки автомобили на всички ГКПП-та, на вход.

 

До 18 август Национална компания "Пътна инфраструктура" на Румъния ще извършва дейности по поддръжка на пътните платна на трасетата за товарни автомобили на ГКПП "Гюргево", влизащи в Румъния. Движението на товарни автомобили на пункт "Русе" при излизане от България ще се осъществява на старите трасета. Тази временна организация, предвид по-малкия брой трасета за преминаване, ще доведе до известно увеличение на времето за изчакване за излизане от България и влизане в Румъния, поясниха от "Гранична полиция". 

Със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31 август през граничния пункт "Вама веке", съпределен на българския ГКПП "Дуранкулак", е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 6 до 22 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16 до 22 часа. Преминаването през съвместните гранични пунктове "Кайнарджа"-"Липница" и "Крушари"-"Добромир" се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа. 

Трафикът е интензивен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове и с Турция за товарни и леки автомобили, в двете посоки.

На границата със Сърбия движението е нормално. Граничните проверки се извършват на осем работни места за влизащи леки коли, което е пълният капацитет на пункта. На ГКПП "Калотина" се извършват строително-монтажни дейности във връзка с договор за реконструкция и модернизация на пункта. 

През празничните дни пътуващите с леки автомобили следва да имат предвид, че временната организация на движението преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за преминаване. За да избегнат интензивния трафик, граничните власти съветват пътуващите да използват и останалите пунктове на българо-сръбската граница: "Брегово", "Връшка чука", "Стрезимировци" и "Олтоманци". 

Трафикът е нормален на всички гранични пунктове със Република Северна Македония. 

От Агенция "Пътна инфраструктура" пък съобщават, че движението в участъка от 5-и до 6-и км на автомагистрала "Струма", в област София, в двете посоки се осъществява в активната лента поради ремонт на мантинели. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, призовават от пътната агенция. 

Ремонтни дейности ограничиха движението по автомагистралата и вчера. Движението по пътен възел "Петрич - Мелник" беше ограничено до 18 часа. Преминаването към Петрич и Мелник се осъществяваше по обходен маршрут Марикостиново - Петрич и обратно.