Пътуващите във втория ден от уикенда трябва да се заредят с търпение от сутринта, тъй като на ключови пътни артерии движението се оказа затруднено по различни причини. 

На границата с Румъния има интензивен трафик при граничните пунктове "Видин" и "Кардам" за товарни автомобили на изход и на "Русе" за леки автомобили, съобщиха от "Гранична полиция" по данни към 6 часа сутринта.

В момента се прави монтаж на допълнителна покривна конструкция на двете крайни трасета на ГКПП "Видин" на изход и на вход в България, посочват още от МВР.

Натоварено движение през прохода Петрохан 

Спирането на движението в двете посоки заради ремонт по път I-1 между Мездра и Лютидол, който е част от главен път Е-79, доведе до натоварване на трафика в прохода Петрохан, предаде БТА. 

Според водачи най-сериозен проблем създават товарните автомобили, които в посока София се пренасочват през Петрохан като един от възможните обходни маршрути на отсечката Мездра - Лютидол. Струпването на камиони в планинския проход, който е тесен, с много стръмни и остри завои, превръща пътуването в сериозно предизвикателство, казавт пътуващи по този маршрут. 

Петрохан не е път за тирове, каза за БТА Павел Любомиров, който пътува често през прохода от София за Лом. "Пътят е живописен, но тесен. Денивелацията е сериозна и на острите завои трудно се разминават дори леките автомобили. Разминаването на завой с голям товарен камион е трудно. А тировете се движат по няколко един след друг, с много малка дистанция помежду си. Изключително натоварващо е. Трябва да си много внимателен, да се пазиш както от камионите, които често навлизат в твоето платно, защото трудно вземат завоя, така и да внимаваш да не излезеш от пътя, защото след мантинелата е пропаст. Тези проблеми няма да ги има, когато се изгради тунелът през Петрохан, смята Любомиров.

Съгласно постоянната организация за движение, преминаването на моторни превозни средства над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан не е разрешено. След началото на ремонта на участъка от Мездра до Лютидол въведената временна организация за движение предвижда шофьорите на камиони над 3,5 т, пътуващи в посока София, да могат да преминават и по път II-81 Монтана - София, през проход Петрохан - до въвеждане на зимното поддържане на пътя. 

Временната организация за движение е в сила от 10 юни, когато започват строителните дейности по международния път Е - 79 между Мездра и село Лютидол. Поради сложността на строителните работи, отсечката ще бъде затворена за движение до края на годината, а трафикът е пренасочен по обходни маршрути, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Проектът за модернизация на първокласния път между Ботевград и Мездра предвижда изграждането на четири ленти с разделителна ивица и обходни трасета извън населените места за транзитния трафик. Сложността на строителните дейности по 12-километровия участък между Мездра и Лютидол, които включват взривяване и обрушване на скатове, както и работа на пътното платно, налага пълно затваряне на отсечката. 

Движението в района се очаква да бъде възстановено през декември тази година. Осигурени са четири обходни маршрута. От АПИ призовават водачите на превозни средства да шофират с повишено внимание, да спазват ограниченията и поставената сигнализация, както и необходимата дистанция. 

Очакван интензивен трафик по магистрала "Тракия" 

Заради очаквания интензивен трафик, между 11-ия и 16-ия км на автомагистрала "Тракия" ще има две ленти за движение в посока София, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В посока за Бургас ще има една лента. 

Целта на тази организация е по-бързото и удобно пътуване в края на почивните дни, когато трафикът към столицата е по-интензивен, обясняват от пътната агенция. 

В същото време, заради аварийното състояние на мост при 20-ия км на магистралата, при необходимост и днес, и в понеделник тежкотоварният трафик в участъка от 5-и до 23-ти км в посока Бургас отново ще бъде пренасочен по осигурения обходен маршрут по първокласния път София - Пловдив. Камионите над 12 тона ще се отбиват при петия км в посока Бургас и ще се връщат на магистралата през пътен възел "Вакарел" - при 23-ия километър. 

Трафикът към Гърция, Турция и Сърбия засега е нормален 

Към този час на границата с Гърция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. През "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси. 

Нормален трафик има и на границата със Сърбия. В зоната на ГКПП "Калотина" има строително-монтажни дейности във връзка с договор за реконструкция и модернизация на пункта. Дейностите налагат временно стесняване на пътните платна и реорганизация на движението на преминаващите превозни средства. 

На границата с Турция и Република Северна Македония трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.