Стотина служители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от страната се включиха днес в организирания от Синдикат "Пътно дело" към Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) протест в района на тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус". Заради демонстрацията малко след 14:00 ч. движението и по двете платна бе затворено за около половин час. Работниците настояват за увеличение на заплатите с 30%, заплащане на извънредния труд в почивни и празнични дни, подобряване на условията на труд, включване на застраховка "трудова злополука" и др.

Протестът бе съпроводен от полиция, която да гарантира спокойното протичане на демонстрацията. Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Инфлацията изяде заплатата", "Стига вече работещо бедни" и др. На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който потвърди искането на синдиката за нов бюджет за 2023 г., предаде БТА.

Снимка: БТА

Заплатите на хората са под 600 лева - крайна брутна заплата",  а средното възнагражкоментира пред БНР Малина Кованджиева, председател на синдикат "Пътно дело" към КНСБ.

Средната заплата в областните пътни управления е 1000-1100, максимална, уточни Кованджиева и я нарече унизителна.

Хората взимат под 600 лева - крайна брутна заплата, заяви Малина Кованджиева, председател на Синдикат "Пътно дело" към КНСБ. По думите й средната заплата в областните пътни управления е 1000-1100, максимална, което е под средния размер за страната, и я нарече унизителна. Липсват и добри социални придобивки. Кованджиева настоява и за застраховка "трудова злополука" за служителите.

Снимка: БТА

По думите на зам.-председател на Синдикат "Пътно дело" Димитър Коцев заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца. Той каза, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден. Нашата работа е техническа - от превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи, посочи Коцев. Той не е съгласен с упреците, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвинява АПИ. Според него през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.

Снимка: БТА

Поддържащи фирми има, които сключват договори за извършване на ремонтите, ние сме контролен орган, който следи за действащите ремонти, съгласувани преди това, посочи Коцев.

Демонстрантите очакват и среща с Венцислав Ангелов, новият председател на Управителния съвет АПИ. Протестиращите ще се подпишат и декларация със своите искания, която ще му връчат.

Снимка: БТА