Това съобщи Радина Велчева от фондация "Искам бебе", цитирана от Дарик радио.

Някои клиники, които извършват ин витро процедури, заплащани от държавата, са спрели приема на жени, заради липсата на средства. Преди месец директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев заяви, че годишният бюджет от 10 млн. лева за безплатни ин витро процедури е свършил. Тогава той обясни, че е получил уверение от здравното министерство и лично от премиера Бойко Борисов, че средства ще има и няма да спре работата на фонда.

Оказва се, че месец по-рано преводите към фонда са спрени и до момента средства не са получени. По този начин плащанията към клиниките за извършена ин витро процедура се бавят с около месец и половина, обяснява Радина Велчева.

"99% от клиниките приемаха пациенти по този фонд, но голяма част от клиниките вече спират работа с пациенти, финансирани от фонда. Имаме твърдото уверение, че до края на седмицата ще започнат разплащанията по направените процедури ин витро", заяви Велчева. Според разчетите на фонда до края на годината ще са необходими 5 млн. лева, за да се покрият ин витро процедурите на всички желаещи.

В средата на август от фонда съобщиха, че 5900 са бездетните жени, получили финансиране и подпомогнати за започване на ин витро процедури. 9125 са двойките, които до момента са подали заявления за асистирана репродукция, а са разгледани 8480 заявления.