Това твърди професор Иван Козовски, създател на Центъра за асистирана репродукция в Акушеро-гинекологичната болница във Варна, съобщи БНР.

Известният гинеколог е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, за да сигнализира за случая. Според Козовски една процедура струва 4000 лева, а не 5000 лева, колкото се отпускат на двойките от специалния фонд за асистирана репродукция. По този начин 2 милиона лева потъват всяка година неизвестно къде, твърди докторът. Той допълва, че има и други нарушения, за които също ще подаде сигнали.

За една година от създаването на фонда за асистирана репродукция над 7820 бездетни двойки са подали заявления да бъдат подпомогнати, съобщиха от Министерство на здравеопазването. До момента са разгледани 7700 молби, а 5209 жени са били одобрени за ин витро процедури. Само през май 2010 г. броят на постъпилите заявления е близо 520, разгледаните молби са 760, а връчените заповеди – 580.

Всеки ин-витро опит се финансира с до 5000 лв. за самата процедура и за необходимите лекарства. Фондът финансира до три ин-витро опита за всяка една жена в 17-те медицински центъра, с които са сключени договори.