Това прогнозира Радина Велчева, председател на Фондация “Искам бебе” при представянето на резултатите от дейността на Фонд “Ин витро”, предаде БГНЕС.

По думите й ражданията през юли вече са зачестили, като наскоро само за един ден са се родили 19 бебета.

Директорът на Центъра “Фонд за асистирана репродукция” д-р Николай Лалев съобщи, че от създаването на центъра през април миналата година до юни 2010 г. са осъществени 172 раждания с 235 живородени деца. Оттогава само за един месец броят на новородените е надхвърлил 300. Други 210 жени очакват резултатите от тестовете за бременност.

Най-високата регистрирана успеваемост на процедурите до момента е малко над 32%. С предимство вече се придвижват молбите на дамите, които са навършили 42 г. Причината е, че според наредбата 43-годишните не могат да кандидатстват за процедура, поради рисковете от малоформация и забраната за пункция.

Според д-р Лалев, от медицинска гледна точка, е правилно възрастовото ограничение да остане, но от човешка - възрастта трябва да се повиши с до 2 години. Пациентските организации обаче ще се опитат да инициират промени в наредбата, за да може възрастта за ин витро да се повиши.

5900 са бездетните жени, получили финансиране и подпомогнати за започване на ин витро процедури. 9125 са двойките, които до момента са подали заявления за асистирана репродукция, а са разгледани 8480 заявления.

Всеки ин витро опит се финансира от държавата с до 5 хил. лева. Фондът отпуска финансиране за до три ин витро опита на всяка жена в клиника, която тя сама избере. Сключени са договори с 18 клиники. За тази година е усвоен почти на 100% бюджетът на фонда, който възлиза на 10 млн. лева. Министерството на здравеопазването, с решение на министър Анна-Мария Борисова, ще отпусне допълнително средства, за да могат опитите да продължат,  увери д-р Николай Лалев.

Според проучване на ООН  116 хиляди са бездетните двойки в България.