Още двама депутати станаха герои на сагата с имотни сделки - председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ и зам.-председателят на комисията по външна политика Валери Жаблянов от "БСП за България".

Кумовете на Добрев от Хасково са успели да придобият два апартамента в столичния квартал "Манастирски ливади" на цени от 288 - 315 евро, съобщава "Биволъ". Семейството на Евгени Консулов - бивш зам.-кмет на община Хасково, е придобило два апартамента в строяща се към 2016 г. сграда на ул. "Иван Сусанин". Жилищата са с площ от 73 и 56 кв.м., а декларираната цена на сделката - 41 115 лв. в първия случай и близо 35 000 лв. във втория.

В същия ден през септември 2016 г. е изповядана и още една имотна сделка в същата сграда - купувач този път е Даниел Гаргов, общински съветник от ГЕРБ-Хасково и съпруг на братовчедката на Делян Добрев. Гаргов купува два апартамента: един с площ 284 кв.м., втори - 42 кв.м. и три гаража от 17 квадрата. Общата декларирана сума е 201 900 лв., по 273 евро на кв.м.

През 2018 г. двата апартамента и трите гаража са продадени от братовчедите на Добрев на фирма, собственост на неговата майка за 400 000 лв., сума, която надвишава с 13 хиляди лева данъчната оценка на жилищата.

Депутатът от "БСП за България" Валери Жаблянов пък си е построил вила в квартал Симеоново за 360 000 лв. В декларацията му от 2013 г. обаче няма информация за строящата се сграда, но през 2014 г. той обявява "осъществено право на строеж" за общо 360 000 лв. за него и съпругата му. Като произход на средствата е посочено, че те идват от "заем и спестявания".

От такъв заем обаче няма и следа в обявените от Жаблянов декларации, пише "Биволъ". Декларираният ипотечен заем от ДСК за 67000 лв. е за закупуване на съвсем друг имот - апартамент в кооперация, която се намира в кв. Крива река, показва справка в Имотния регистър.

Жаблянов става депутат през 2013 г., но още през март 2012 г. на семейния парцел в Симеоново тече строителство, показват кадри на Гугъл мапс. Строежът е завършен и вилата е обзаведена към началото на 2014 г. За това свидетелства криминалната хроника, според която на 11 февруари 2014 г. жилището на Жаблянови е обрано и са задигнати бижута и техника.

В първите месеци на управлението на ГЕРБ през 2009 г. министър Трайчо Трайков уволнява шестима от Дирекцията "Европейски фондове за конкурентоспособност", която отговаря за изпълнението на Оперативна програма "Конкурентоспособност". Сред освободените е и шефката на дирекцията Ивет Жаблянова - съпругата на депутата, пише още "Биволъ". Посочената от министъра причина е "конфликт на интереси". Не е известно с какво се е занимавала Ивет Жаблянова, след като отива на трудовата борса. В Търговския регистър няма следа от нейни фирми с успешен бизнес. Единствената фирма с нейно участие е заличена през 2008 г.