Поетапното въвеждане на новите зони, ако бъдат приети, ще засегне онези райони, които ще преминават "през повече от една зона", уточни той.

Преди година въвеждането на ново зониране в София претърпя провал и доведе до оставката на тогавашния зам.-кмет по финансите Минко Герджиков.

Според изготвения нов проект, който предстои да се обсъжда, презонирането ще засегне около 15% от собствениците на имоти в София - близо 174 хиляди от общо 1,17 млн. собственици.

По думите на Барбалов максималното увеличение на данъка, което би се получило за панелен апартамент от 60 кв. м. ще бъде от 30 лв. на година, а ако е ново строителство около 40 лв.

Голямо завишаване на данък сгради ще има в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в най-скъпата първа зона. Район „Оборище" преминава от трета в първа зона.
В по-скъпа зона, с по-високи данъци ще са и в райони „Сердика" и „Красно село", "Възраждане", "Връбница", "Изгрев". "Гара Искър".

Предложенията на работната група не обхващат големите жилищни райони на града като "Младост", "Надежда" ,"Люлин", "Дружба" и други, каза Барбалов.
Без промяна остават т. нар. „скъпи райони" като „Бояна" и „Княжево", които са във втора зона и „Симеоново" и „Драгалевци", които са в трета.
Горна баня е единственото място в София, където собствениците ще плащат по-нисък данък - с около 40 лева за 60 кв. м имот "ново строителство".

(Ето подробности за проекта)

Предлага се зонирането да е с по-ясно очертани граници и разделители, като големите булеварди.

Сегашните зони в София са определени през 1998 г. и от тогава не са променяни, обясни още зам.-кметът. Той изтъкна още, че основата за новото зониране са направените инвестиции в последните 12 години, сред които и метрото, както и законовите постановки от приетия през 2007 година Закон за устройство на територията в Столичната община. В него са описани границите на зона "Център".

Барбалов не се ангажира със срок за влизане на промените, но посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора.

Предишното зониране, претърпяло неуспех, бе направено в края на 2010 г. и отменено през 2011 г. Тогава към кварталите от Първа зона се включиха и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика", ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара .
Към Втора зона  се включиха кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина", вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част", Младост 3 и 4.