Селището официално не съществува на картата на България, разкри Нова телевизия във връзка с проверките на НАП за луксозни имоти по въздуха.

Може да бъде намерено, само ако се пътувава с лодка по язовир "Ивайловград". Язовирът е държавна собственост и се стопанисва от НЕК. Въпреки това се ползва като частен. Достъпът до него е невъзможен, тъй като е опасан с огромни имения, с триметрови огради, телени мрежи, частни кейове и рибарници.

Незаконните вили са 45. Собствениците им са митничари, служители на "Пътни такси и разрешителни" и бизнесмени от София и Свиленград. При опит да снима имение на брега, екип на медията е "арестуван" от частна охрана на една от вилите.

Една от къщите с триметрова ограда и е на зам.-началника на "Пътни такси и разрешителни" към КПП-Капитан Андреево Тенчо Василев. В нея има подземен гараж за скутери. Държавният служител не е открит за коментар нито на работното си място, нито по мобилния си телефон.

Шефът на свиленградската митница Стефан Марашев също има имение там.  Началникът на митницата в Свиленград призна, че вилата му все още е незаконна.

Местен бизнесмен пък е написал върху луксозния си палат "Министерство на веселието". Имотът е заграден с цяла частна улица, частен кей и с параклис, кръстен на негово име и на това на брат му - обявили себе си приживе за светци.

Тъй като тези къщи са незаконни и не съществуват - поне за общината, собствениците им не плащат данъци и такси и това е една от причините да не се узаконяват, е версията на местните власти. Въпреки че са незаконни, те получават от НЕК и електричество, и питейна вода със знанието на държавата.

Вчера от НАП откриха сърнички и езеро с патици в баровско имение в Пловдив. Данъчните направиха оглед с хеликоптер на Авиоотряд 28 на къщите на богаташи в Пловдив и селата в района. Картографирани над 100 имота с големи размери и скъпо строителство. Около 90 от тях са в известните със скъпите си имоти села Марково и Белащица, а останалите - в самия Пловдив. Снимат се и къщи в Брестник и Първенец, където живеят заможни пловдивчани, пише в. "Стандарт".