Президентът Румен Радев свиква консултативна среща, на която ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране. Това обявиха от пресслужбата на президентската институция. 

Тема на срещата, която ще се проведе утре от 18 часа на "Дондуков" 2, ще бъде и необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

За участие в консултативната среща са поканени председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят Николай Денков, заместник министър-председателят Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев, председателят на ДАНС Пламен Тончев и шефовете на Държавна агенция "Разузнаване" и на Служба "Военно разузнаване" съответно Антоан Гечев и бригаден генерал Венелин Венев

Не са поканени депутати от парламентарно представените партии, а форматът на срещата е различен от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Преди ден президентът Радев коментира, че при необходимост е готов да свика КСНС, но към момента няма такива планове. Той апелира в напрегнатата международна ситуация да спрат политическите атаки към спецслужбите.

"Службите за сигурност работят усилено и в момента най-важното е да не се допуска некомпетентно вмешателство в тяхната работа и продължаване на опитите за тяхната политизация", посочи държавният глава в Бургас.